Home

Achtergrond 185 x bekeken

Kenniscentrum kleine gewassen in de steigers

Overheid, bedrijfsleven en onderzoekers werken aan een kenniscentrum voor gewasbescherming dat Europese uitstraling moet hebben.

Het is de bedoeling dat nog deze zomer afspraken over het kenniscentrum worden gemaakt, zodat het initiatief eind dit jaar in de benen kan staan.

Het idee is dat het Nederlandse kenniscentrum bij de invoering van de nieuwe Europese wetgeving voor gewasbeschermingsmiddelen in 2011 vooral een rol kan spelen bij de toelating van middelen voor kleine gewassen.

Doel is dat Nederland de centrale rol krijgt bij de toelating voor kleine gewassen in Europa. Voor de grote gewassen nemen nu Frankrijk (zuidelijke zone) en het Verenigd Koninkrijk (centrale zone) de leidende rol in Europa. De toelating van gewasbeschermingsmiddelen wordt vanaf juni volgend jaar Europees geregeld.

Bij het kenniscentrum zijn zeven partijen betrokken, die nog in overleg zijn over de manier waarop het kenniscentrum gaat werken. De partijen hebben nu afgesproken dat juristen een tekst voor een afspraak opstellen.

Het is niet de bedoeling een nieuwe organisatie op te zetten. De partijen zullen hun kennis zoveel mogelijk samenvoegen en uitwisselen, zegt een woordvoerder van het ministerie. En de kennis moet voor belanghebbenden op één plek beschikbaar zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.