Home

Achtergrond 208 x bekeken

'Jong' Boekenbal opent jubilerende Boekenweek

Met 'zich jong voelende' schrijvers, uitgevers, redacteuren en boekhandelaren is dinsdagavond in Amsterdam de aftrap gegeven van de jaarlijkse Boekenweek.

Opgedoft betraden ze de rode loper bij de Stadsschouwburg Amsterdam voor het traditionele Boekenbal, dat de opmaat vormde voor de 75e editie van het literaire festijn van 10 tot en met 20 maart.

Het thema is dit keer 'jong zijn' en 'opgroeien', dat tijdens het openingsprogramma van het 'Boekenbal der Titanen' op talloze manieren tot uiting werd gebracht. Adriaan van Dis vertelde op theatrale wijze over zijn ervaringen met schrijvers op school. Hoe de dichter Adriaan Roland Holst langskwam in de gymzaal op zijn school. ,,Hij had het over het land waar de zee begon'', aldus Van Dis. ,,Wij noemden dat strand, maar zoals hij zei was het zoveel mooier. Toen ging ik ook dichten.''

Middas

Midas Dekkers blikte terug op zijn eigen ik. ,,Ponypark Slagharen en Avonturenpark Hellendoorn zijn twee goede redenen om geen kinderen te nemen. Maar in 1946 waren die parken er nog niet. Er kwam toen een geboortegolf, en daar ben ik er een van.'' Volgens schrijver en essayist Marjolein Februari moeten schrijvers niet vergeten dat de lezers de baas zijn. ,,Zij hebben het recht om een boek in de fik te steken als het ze niet bevalt.'' Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr droeg een gedicht voor dat hij speciaal schreef voor de jubilerende Boekenweek, met de titel 'radicaal intiem'. De Nederlandse zangeres Giovanca zou ook optreden, maar was verhinderd.

Het neusje van de zalm van de Nederlandse schrijverswereld was aanwezig op het Boekenbal, onder wie Harry Mulisch, Remco Campert, Arthur Japin, Bernlef, Renate Dorrestein en Joost Zwagerman, schrijver van het Boekenweekgeschenk dit jaar. De eregast van de avond mag om twaalf uur 's nachts het officiële startschot geven van de Boekenweek. Ook staan BN'ers op de gastenlijst die ooit een boek hebben geschreven, zoals cabaretière Claudia de Breij en de voormalige zwemmer Maarten van der Weijden.

Driekwart eeuw

De Boekenweek bestaat driekwart eeuw, maar het Boekenbal viert pas zijn 59e editie. In 1947 werd besloten een gala-avond in het Amsterdamse Concertgebouw te organiseren ter gelegenheid van de jaarlijkse opening van de Boekenweek. Het heette toen nog Schrijversbal. Begin jaren tachtig was er geen openingsfeest. Sinds 1983 biedt de Stadsschouwburg in de hoofdstad onderdak aan het schrijversfeest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.