Home

Achtergrond 1321 x bekeken

Inzicht in kwaliteit vers gras

Weidegras is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel in het rantsoen. Kennis van voederwaarde is essentieel wanneer u de kwaliteit en samenstelling van het gras wilt sturen voor een goede melkproductie en samenstelling. Het maakt het mogelijk de juiste krachtvoeraanvulling en/of andere ruwvoerders en bijproducten te kiezen.

Sinds 2001 onderzoekt Cehave Landbouwbelang de kwaliteit van vers gras. Dit onderzoek brengt wekelijks het verloop van de voederwaarde in vers gras gedurende het seizoen in beeld. Deze informatie maakt het mogelijk de productie van uw koeien verbeteren en de voerkosten verlagen. De actuele voederwaardecijfers staan elk seizoen wekelijks op www.voeders.nl.

In de tabel staat het VEM- en FOP-gehalte gedurende het seizoen over meerdere jaren vermeld. VEM en FOP (pensenergie en penseiwit) zijn in het voorjaar hoog. In de zomermaanden zijn deze waarden lager door de droogte. In het najaar stijgt de hoeveelheid VEM maar daalt de FOP verder. Najaarsgras melkt daarom altijd minder goed ook al is er voldoende aanbod en blijft de opname goed.
Vers grasonderzoek geeft aan wanneer het verstandig is de krachtvoergift te verhogen of verlagen. Daarnaast kunt u de krachtvoerkeuze aan de hand daarvan bepalen.

VEM- en FOP-verloop van vers gras door het jaar heen

In de grafiek “Meerjarig seizoen” ziet u dat het ruw eiwitgehalte in de herfst ieder jaar hoger is dan midden zomer. Dit komt door een ruime stikstofvoorziening door de mineralisatie van organische stof in de bodem. Ook wordt het gras richting de herfst natter. Binnen een seizoen varieert het drogestofpercentage tussen 14 en 24% ds. In de praktijk betekent dit dat de koe minder drogestof opneemt door het nattere gras. Ook daalt de grasopname soms extreem door de verminderde smakelijkheid. Ook als het aanbod royaal is.
Het suikergehalte is ieder jaar in april erg hoog. Dit verklaart de vaak hoge grasopname en de soms extreem lage OEP- en melkureumwaarden.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.