Home

Achtergrond 388 x bekeken 6 reacties

Invloed landbouw tanende

Annie Schreijer-Pierik vertaalt de slechte peilingen voor haar CDA als een gevaar voor het verlies aan invloed van de landbouwsector in Den Haag.

Zij knoopt die wat aanmatigende conclusie te veel vast aan haar eigen partij, alsof het CDA de enige politieke optie voor boeren en tuinders zou zijn.

Schreijers betoog is logisch vanuit haar perspectief, gezien de terugval in de peilingen naar de derde of vierde plek. Zij gaat zelfs zo ver een alternatief voor lijsttrekker Jan Peter Balkenende naar voren te schuiven in de persoon van oud-landbouwminister Cees Veerman. Zo’n PvdA-achtige wisseling van de macht zou in de landbouw wellicht werken, gezien de slechte score van Gerda Verburg onder de boerenachterban. Maar een Cohen-effect maatschappijbreed is irreëel.

Los van dit CDA-aspect heeft Schreijer met haar analyse over invloedverlies wel een punt. Het vertrek van landbouwwoordvoerders uit de Kamer is te overzien; er komen wel weer nieuwe. Maar de discussie over het opheffen van het landbouwministerie is wel een aanwijzing; het feit dat het kabinet met geen woord over de agrarische sector rept in zijn reactie op de Europa 2020-strategie van Brussel een nog veger teken. Het is de hoogste tijd dat de sector zich laat horen, profileert en haar belang aantoont – vóór de verkiezingen van 9 juni.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Hoe kun je in godsnaam willen dat Cees Veerman het CDA gaat aanvoeren, als dat het geval wordt zal de storm aan kritiek alleen maar toenemen. Nee , de oude garde moeten wij niet terug halen, nieuwe mensen een nieuwe start laten maken, dat is het beste. Met een schone lei desnoods in de oppositie. Cees Veerman NO WAY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  knor

  Ik kan op dit moment maar 1 partij bedenken die een heel klein beetje oog heeft voor de agra sektor en dat is de VVD. De PVDA / D'66/ en de PVV zeer zeker niet. En het CDA alleen in verkiezingstijd, met Gerda de laatste paar jaar als absoluut dieptepunt....
  En bij de VVD moet ik nog altijd aan van Aartsen denken die arrogante kwal.
  O ja de SGP staat wel voor de boeren, maar wat heb je eraan als je daar op stemd.

 • no-profile-image

  sjaak

  De SGP heeft met moties al meer bereikt dan het CDA met haar minister!!!!!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Herman wijffels heeft genoeg ervaring en achtergrond om te weten hoe het niet moet. Hij zou voor het cohen-effect bij het CDA kunnen zorgen. Maar ik gun het hem niet de puinzooi op te moeten ruimen, eigenlijk niemand niet.

 • no-profile-image

  cor

  Weg met het CDA!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als je het CDA gaat stemmen is volstrekt onduidelijk voor welk beleid je stemt. De landbouw is een sluitpost geworden voor het CDA bij onderhandelingen tijdens de afgelopen perioden. En als landbouw zitten we met een vreselijke erfenis van Cees Veerman, Natura 2000

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.