Home

Achtergrond 262 x bekeken

Ierse boeren blij met splitsen Glanbia

De Irish Farmers Association is goed te spreken over de door Glanbia aangekondigde plannen om de Ierse activiteiten, vooral in de zuivel, te verkopen aan de coöperatie van aan Glanbia leverende boeren.

"Dat biedt het vooruitzicht dat de boeren zelf eigendom worden van de grootste melkpool in Ierland en veel meer controle krijgen over de Ierse zuivelindustrie," zegt voorzitter John Bryan. Het beursgenoteerde Glanbia plc, dat eind jaren 90 zelf gevormd is uit twee coöperaties, kondigde deze week aan de Ierse activiteiten over te willen doen aan Glanbia Co-operative Society. Die boerencoöperatie is nog altijd de grootste meerderheidsaandeelhouder in Glanbia plc met een belang van 54 procent.

De Ierse tak, die al jaren verlies lijdt, zou naar schatting maximaal 300 miljoen op moeten brengen. De coöperatie kan dat financieren door haar aandelen te verkopen. Glanbia is de Ierse melkdivisie al tijden aan het herstructureren wat vorig jaar 200 en dit jaar nog eens 230 arbeidsplaatsen kost.

De boeren hopen vooral dat het losweken van de zuiveltak leidt tot een hogere melkprijs. Die staat volgens hen nu vaak onder druk omdat Glanbia plc vooral moet denken aan de aandeelhouders en aan de beurskoers. Voorzitter Kevin Kiersey van de melksectie binnen de IFA: "Ik zie positieve kanten aan deze ontwikkeling omdat het een eind kan maken aan de besluitvorming over de melkprijzen door de plc, waarvan de boeren al tijden denken dat dat niet in hun voordeel is."

Ook directeur John Moloney spreekt van een win-win situatie voor beide partijen. Hij hoopt het overblijvende Glanbia plc vooral te focussen op de internationale markt voor voedingsingrediënten en voor kaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.