Home

Achtergrond 320 x bekeken

IRS: suikerbietenzaad zo snel mogelijk grond in

Suikerbieten kunnen het beste zo snel mogelijk, zodra de grond bekwaam is, worden gezaaid.

Dit leidt meestal tot een hogere opbrengst. Het seizoen is iets later begonnen dan vorig jaar. Volgens de Agrarische Dienst van Suiker Unie is vorige week 165 hectare grond voorzien van bietenzaad. Dit gebeurde voornamelijk in het Zuidwesten en op één perceel in Flevoland. Uit reacties blijkt dat op meerdere plaatsen bieten zijn gezaaid, meldt suikerbieteninstituut IRS. De aftrap van het bietenzaaiseizoen 2010 vond vorige week woensdag plaats op Goeree-Overflakkee.

Vorig seizoen waren de eerste bieten op 4 maart gezaaid. De omstandigheden waren toen iets beter, zegt een IRS-woordvoerder. "Ik heb het idee dat het nu wat natter is", zegt hij. "Dat komt door de sneeuw die de grond isoleerde en de vorst niet zo diep toeliet." Daardoor is de structuur iets minder. Vorig jaar kon deze wel profiteren van strenge vorst.

Snel zaaien heeft de voorkeur, meldt het IRS. Hoe eerder het veld is gesloten, hoe meer zonlicht de planten kunnen benutten en hoe meer suiker kan worden geproduceerd. Vroeg zaaien geeft meestal de hoogste opbrengst. Bovendien is een vroeg gewas beter bestand tegen aantasting door aaltjes en rhizoctonia. Bij lage temperatuur zijn deze schadeverwekkers minder actief.

De regen van de afgelopen dagen heeft voor deze week op veel plaatsen wat roet in het eten gegooid, zegt de IRS-woordvoerder, zeker in het noorden van het land. "Het ligt ook aan de grondsoort hoe snel je dan weer aan de slag kan. Op klei duurt dat langer."

Het is van belang dat de grond bekwaam is voor het zaaien. Het zaaibed moet zonder versmering en verdichting van de ondergrond egaal en goed verkruimeld kunnen worden gemaakt. Op kleigronden kan de grond worden getest door een kluit in de hand te nemen. Als de grond makkelijk verkruimelt, is het perceel zaaiklaar. Eerder beginnen kan leiden tot schade aan de bodem die de rest van het seizoen negatieve gevolgen heeft voor groei en ontwikkeling van het gewas.

Of registreer je om te kunnen reageren.