Home

Achtergrond 215 x bekeken

'Hertelling van stemmen in Rotterdam'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil een hertelling van alle uitgebrachte stemmen afgelopen woensdag in Rotterdam.

Hij heeft de commissie Onderzoek Geloofsbrieven geadviseerd "om over te gaan tot een integrale hertelling van alle uitgebrachte stemmen voor de gemeenteraad''. Voorzitter Remco Oosterhoff verwacht dat zijn commissie het advies overneemt.

Dat maakte de burgemeester vandaag bekend, samen met voorzitter Oosterhoff. De commissie komt dinsdagavond bijeen om waarschijnlijk direct al een besluit te nemen over het advies van Aboutaleb. Ondertussen heeft de burgemeester opdracht gegeven om alle voorbereidingen te treffen om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met een volledige hertelling. Oosterhoff benadrukte later dat zijn advies aan de gemeenteraad ook een gedeeltelijke hertelling kan inhouden.

De hertelling vindt plaats in de openbaarheid en in het bijzijn van ambtenaren die woensdag niet betrokken waren bij het tellen van de stemmen. Ook komt er onafhankelijk toezicht. Aboutaleb zei dinsdag dat hij vrijdag als voorzitter van het Centraal Stembureau de juiste beslissing heeft genomen om toen niet tot hertelling over te gaan, omdat daar geen reden voor was.

"Sindsdien zijn er signalen binnengekomen die onjuistheden betreffen in de telling van de uitslagen. Daardoor is maatschappelijke onrust ontstaan over de betrouwbaarheid van de uitslag van de raadsverkiezing. Die twijfel wil ik voor eens en voor altijd uitsluiten. De uitslag van de raadsverkiezing moet ondubbelzinnig aangeven hoeveel stemmen er zijn uitgebracht en op wie. Als voorzitter van de raad en als burgemeester wil en kan ik daar geen twijfel over laten bestaan'', aldus Aboutaleb.

De burgemeester heeft eerder dinsdagmiddag demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld op de hoogte gebracht van het advies aan de commissie. Binnenlandse Zaken beschouwt de uitslag van de verkiezingen een zaak van de gemeente zelf, zo kreeg Aboutaleb te horen. Overigens denkt de burgemeester dat de telling geen invloed zal hebben op de defnitieve uitslag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.