Home

Achtergrond 235 x bekeken

Hans van Mierlo overleden

Mede-oprichter en prominent van D66 Hans van Mierlo is donderdag overleden. Mr. H.A.F.M. van Mierlo overleed op 78-jarige leeftijd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam.

Samen met de in 2005 overleden Hans Gruijters richtte Van Miero in 1966 de partij D66 op met als doel het democratiseren van de Nederlandse politiek.

Voor journalist van Mierlo, die bij de oprichting partijleider werd, bleek dat het begin van een glansrijke carrière. Hij werd in de decennia daarna onder andere lid van de Tweede Kamer, minister in diverse kabinetten, lid van de Eerste Kamer en uiteindelijk minister van Staat. In november vorig jaar trouwde hij met schrijfster Connie Palmen waarmee hij sinds 1999 een relatie had.

Een charismatische persoonlijkheid, een lieve man en een bekwaam politicus. Van links tot rechts herdachten politici in Den Haag Hans van Mierlo met positieve kwalificaties. PvdA-leider Wouter Bos noemde zijn verscheiden "het verlies van een markant en krachtig politicus''. CDA-leider Jan Peter Balkenende sprak van "een markant figuur'' en een "democraat in al zijn vezels''. "Hij was zo'n ongelooflijk vitale man. Hij wilde leven'', aldus oud D66-minister Els Borst.

Henricus Antonius Franciscus Maria Oliva van Mierlo werd op 18 augustus 1931 geboren in Breda. Als zoon van een katholieke bankier en fabriekseigenaar kreeg hij een traditioneel katholieke opvoeding. Na zijn studie Rechten werd hij journalist bij het toenmalige Algemeen Handelsblad.

Na de oprichting van D66, kwam Van Mierlo na de verkiezingen in 1967 in de Kamer als lid van de zevenmansfractie van de nieuwe partij. Hij leidde de fractie tot 1973. Vier jaar later werd hij minister van Defensie. Na een periode in de Eerste Kamer keerde hij terug in de Tweede Kamer om minister van Buitenlandse Zaken te worden in Paars I. In 1998 vertrok hij uit de Kamer en werd hij benoemd tot minister van Staat.

Twee jaar na zij vertrek uit de politiek kreeg hij leverkanker. In 2000 kreeg hij nieuwe lever via een transplantatie.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.