Home

Achtergrond 168 x bekeken 3 reacties

Griekse sanering maakt euro weer harder

Griekenland moet toe naar minder ambtenaren met lagere salarissen, hogere belastingen en als het moet ook een lager voorzieningenpeil.

Het is volgens Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank, de enige manier om de euro te stabiliseren en te voorkomen dat de schuldencrisis overslaat naar de andere 'knoflooklanden'.

De Europese monetaire unie heeft verklaard het land te willen steunen door garanties waaraan sterke voorwaarden zijn verbonden. Griekenland loog twee keer over de omvang van zijn schuldenlast en de staatsfinanciën. Sinds uitkwam dat de Grieken er veel slechter voor staan dan lang gedacht, daalt de euro.

Athene ligt ondertussen zo goed als stil. Personeel van het openbaar vervoer heeft het werk stilgelegd. Eerder staakten docenten en politieagenten. Personeel van de luchthaven Athene bleven demonstratief urenlang lunchen, wat leidde tot het opschorten van 58 internationale vluchten. Het doet investeerders twijfelen of uiteindelijk daadwerkelijk stappen worden gezet om de financiën op orde te krijgen. De harde sanering is feitelijk een lang uitgesteld gevolg van Griekse incompetentie, schrijft een analist van zakenbank Goldman Sachs in een rapport.

De Grieken kunnen niet concurreren met vooral Nederlandse en Duitse producenten. Vroeger liet de centrale bank gewoon de drachme dalen zodat import uit die landen minder voordelig was. Nu kan dit niet meer.

De euro heeft door de plannen een stimulans gekregen. Een euro is nu bijna 1,37 dollar waard, tegen 1,35 dollar een week geleden. Een euro is tevens 0,90 Britse ponden waard, tegen 0,88 pond een week geleden. Deze koersen vertalen zich in een iets ongunstigere exportpositie voor Nederlandse producenten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  alberto de la barca

  the pigs are going to eat garlics.

 • no-profile-image

  Han

  Deze waarde verhoging van de Euro maakt het exporteren op de wereld markt niet eenvoudiger. Zou wel eens negatief kunnen uitwerken voor onze bulk landbouw.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik vind het tendentieus om Europse partnerlanden waar men geen boerenkool met rookworst eet als 'knoflooklanden' te karakteriseren. Dit riekt naar alledaags racisme en dat stinkt erger dan knoflook!

Of registreer je om te kunnen reageren.