Home

Achtergrond 1179 x bekeken

Genietend stel schiet op met ploegen

Akkerbouwer Writzer Meijer uit het Groningse Oldehove (voor) ploegt met zijn vriendin Renate Oldenburger een 24 hectare groot perceel in het Friese Munnekezijl, nabij het Lauwersmeer.

"Met z’n tweeën gaat het twee keer zo snel", zegt Meijer. "En samen koffie drinken is een stuk gezelliger." Volgens Meijer schiet het mooi op. "We doen een hectare per uur." Op ruim 4 hectare teelt hij zomergraan. Daarbij teelt hij suikerbieten. "Deze heel mooie grond is goed de winter uitgekomen. Dit is mooi werk, echt genieten." Foto Roelof Stroetinga

Medewerker Albert de Haan van biologisch-dynamisch bedrijf De Vijfhoef uit het Gelderse Vorden wiedt de spinaziebedden. De spinazie die drie weken geleden is gezaaid, heeft twee maanden nodig om geoogst te worden. De spinazie wordt via Distreko en Odin bij achttien natuurvoedingswinkels in de achterhoek verkocht. In september start het bedrijf de tweede teeltronde. Foto Ruben Meijerink

Monique Geuijen van de provincie Limburg maakt foto’s van een perceel bouwland in Reijmerstok dat net geploegd is. Ze gaat later controleren of het ploegen wel gemeld is bij het Productschap Akkerbouw. "In verband met de erosieverordening moet ploegen gemeld worden", vertelt Geuijen. "Het productschap meldt het ons als zij een melding van ploegen hebben gekregen. Dan gaan wij kijken of dat goed is gebeurd. Daarnaast gaan we regelmatig op eigen initiatief op pad om percelen te zoeken waar geploegd is." Foto Twan Wiermans

Ganzen eten van het kleine beetje gras dat nog boven water staat, langs de Waaldijk bij het Gelderse Herwijnen.Foto Adrie van Kuilenburg

De Groninger bloembol- en bolbloemenproducent Dolf Vink plukt tulpen met zijn moeder Marchien. Daarna worden de bloemen gebost en verkocht. Vink broeit ongeveer 600.000 tuloen per seizoen. De prijzen zijn aanzienlijk beter dan begin dit jaar, zegt Vink. "Het begon erg slecht. Als het koud is, zijn er nou eenmaal minder klanten. Bovendien waren de kosten hoog, omdat we moesten stoken tegen de kou." Het ziet er nu veel beter uit, waardoor broeiers wat kunnen bijkomen van de mindere periode. "De afzet verloopt makkelijker nu het voorjaar in zicht is." Het seizoen tekent zich door weinig uitval, zegt Vink. Hij teelt de meeste bollen zelf. Dat maakt het makkelijker om rijper te rooien, wat de broei op water ten goede komt. Zo houdt hij looizuur beter buiten de deur. Dat scheelt weer kosten. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.