Home

Achtergrond 310 x bekeken

'Geen cefalosporinen bij pluimvee voorschrijven'

De maatschappij voor diergeneeskunde KNMvD wil dat dierenartsen stoppen met het voorschrijven van cefalosporinen bij pluimvee.

De beroepsvereniging vreest dat het gebruik van deze antibiotica een gevaar voor de volksgezondheid vormt. Aanleiding is de bezorgdheid van de KNMvD om zogenoemde ESBL’s, enzymen die door bacteriën worden aangemaakt en bepaalde antibiotica onwerkzaam kunnen maken. Zowel penicilline als cefalosporinen vallen in deze de categorie antibiotica.

In de medische wereld heerst een toenemende bezorgdheid over de enzymen, die vooral geassocieerd worden met de vleeskuikenhouderij. Hoewel het nog niet duidelijk is of er een verband is tussen de aanwezigheid van ESBL’s in de veehouderij en bij mensen stelt de KNMvD dat ESBL’s een risico vormen voor de volksgezondheid.

Cefalosporinen worden bij mensen met ernstige bacteriële infectie ingezet en worden vaak als laatste redmiddel bij multiresistente bacteriën gebruikt. Resistentie tegen deze antibiotica kan dan ook grote gevolgen hebben. "Terughoudend gebruik bij dieren is daarom vereist", stelt de beroepsvereniging.

Het standpunt van de KNMvD volgt op een uitzending van het NOS Journaal afgelopen weekeinde. Daarin werd gesproken over een eventueel verbod op het gebruik van de modernste antibiotica voor dieren om deze voor de mens te reserveren. De maatschappij liet daarbij weten terughoudend tegenover een verbod te staan omdat dierenartsen in een noodgeval wel naar de cefalosporinen willen grijpen.

De KNMvD kan dierenartsen overigens niet verplichten om te stoppen met het gebruik van bepaalde middelen. "In Nederland is het zo geregeld dat alleen de overheid dit dwingend op kan leggen", legt Rens van Dobbenburgh, directeur diergeneesmiddelen van dierenartsencoöperatie AUV uit. "De KMNvD is wel invloedrijk en er ligt dan ook wel een bepaalde druk op dierenartsen om hier gehoor aan te geven." De KNMvD was vandaag niet voor een reactie beschikbaar.

Lees ook Dierenartsen doen cefalosporinen in de ban

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.