Home

Achtergrond 226 x bekeken

Fransen kopen weinig interventiegraan op

De Franse overheid heeft tot nu toe weinig interventiegraan overgenomen.

Daarmee wijkt het land af van andere lidstaten die veel graan produceren. De Europese Commissie heeft hier vragen over gesteld aan Frankrijk.

Volgens een overzicht van het Productschap Akkerbouw is in Frankrijk dit seizoen 967.445 ton graan aangeboden voor interventie. De Franse overheid heeft tot nu toe 91.143 ton overgenomen. Dat is 9,4 procent.

In andere grote graanproducerende landen ligt dat aandeel veel hoger. In Duitsland is dit seizoen 1.224.934 ton graan aangeboden voor opkoop door Brussel. Daarvan is 998.353 ton overgenomen. Dat is 81,5 procent. In Tsjechië is 63,0 procent van de 283.067 ton aangeboden graan overgenomen. In Polen is 76,5 procent van de 256.319 ton graan opgekocht. In Finland is 447.319 ton aangeboden, waarvan 26,8 procent is opgekocht. In de hele EU is tot nu toe 48,8 procent van de 4,1 miljoen ton aangeboden graan overgenomen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verbaast zich over de trage opkoop van interventiegraan door de Franse overheid. "Geldgebrek kan de reden niet zijn, want de lidstaat krijgt de kosten voor de opkoop van interventiegraan terug van Brussel. Je zou een minder starre houding verwachten van een land met zoveel graantelers. Je ziet dat Franse telers hun graan dan maar niet voor interventie aanbieden omdat ze dan lang op hun geld moeten wachten, maar het voor een lagere prijs aanbieden aan de handel."

Of registreer je om te kunnen reageren.