Home

Achtergrond 234 x bekeken 3 reacties

Familiebedrijf maakt dienst uit in landbouw

Boerderijen blijven vooral familiebedrijven, maar de hoeveelheid werk die de gezinsleden verrichten ten opzichte van medewerkers neemt wel af, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aandeel van de familiebedrijven bleef in de periode 2004-2009 vrijwel gelijk op 95 procent. In die familiebedrijven werd vorig jaar 73 procent van het werk gedaan door gezinsleden. In 2004 was dat nog 77 procent. Het aantal vaste medewerkers steeg met 5 procent en de inzet van tijdelijke werkkrachten nam met 24 procent toe.

Het aantal familiebedrijven daalde in die periode met 14 procent tot bijna 69.000 en gemiddeld werden de bedrijven 11 procent groter. Het aantal familiebedrijven met een meewerkende partner steeg in de periode 2004-2009 met 21 procent.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lot

  Het familiebedrijf weet goed om te gaan met het inhuren van arbied en/of diensten. Zo kan ook het uitdijende familiebedrijf de sterk(st)e troef blijven in de sector.

 • no-profile-image

  ..

  De praktijk van alledag, veel boerenbedoeningen draaien op gratis arbeid van meehobbyende familieleden.

 • no-profile-image

  Han

  Het gegeven is interessant voor de statistieken, maar niemand bij het CBS of het ministerie vraagt zich af; "Waarom geen private ondernemingen met kapitaal van buiten de familie."

Of registreer je om te kunnen reageren.