Home

Achtergrond 232 x bekeken

Extra maatregelen tegen boktor

Minister Gerda Verburg heeft extra maatregelen afgekondigd tegen de boktor in de bufferzone bij Boskoop.

Dit moet ervoor zorgen dat de export van planten uit Nederland op peil blijft. Bij sommige EU-lidstaten leven grote zorgen of plantmateriaal afkomstig uit Boskoop wel gegarandeerd vrij is van de boktor. Om aan deze zorgen tegemoet te komen heeft Verburg in overleg met Brussel besloten dat bedrijven in de bufferzone gegevens moeten aanleveren over de export van planten naar andere lidstaten sinds oktober 2008. Nederland verstrekt deze gegevens vertrouwelijk aan de Europese Commissie en de lidstaten.

Daarnaast worden dit jaar twee extra inspecties uitgevoerd op alle bedrijven in de bufferzone van 2 kilometer rond de vondst van de boktor. De eerste vindt in april-mei plaats, waarbij 1 procent van de boktor-gevoelige planten wordt doorgezaagd en bekeken op aanwezigheid van de boktor. Ook het publieke groen en private tuinen worden gecontroleerd.

Van de andere kant gaat Nederland ook de import van planten uit landen waar de boktor heerst scherper controleren. De EU discussieert over een importverbod voor planten uit China.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.