Home

Achtergrond 187 x bekeken

Europarlement verdeeld over fonds eurolanden

Het Europees Parlement is verdeeld over de noodzaak van een Europees Monetair Fonds (EMF), dat in financiële nood verkerende eurolanden zou kunnen bijspringen.

Zelfs binnen de fracties heerst verschil van mening over zo'n fonds, waarover in Brussel wordt nagedacht. Zo noemde de liberale fractieleider Guy Verhofstadt het dinsdag in Straatsburg "de beste oplossing als de landen van de eurozone zelf hun zaak op orde brengen'', terwijl VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis zich veel gereserveerder uitlaat.

Hennis vraagt zich af of een EMF wel nodig is naast het al bestaande, wereldwijde opererende IMF. Volgens haar zijn veel Europese politici ten onrechte bang dat het IMF een soort mantelorganisatie van de Verenigde Staten is.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann noemt het EMF net als de christendemocatische Duitse bondskanselier Angela Merkel "een laatste redmiddel''. De oprichting van zo'n fonds is bovendien niet op korte termijn te realiseren. Mogelijk moet het EU-Verdrag ervoor worden aangepast, al zou Wortmann daar geen voorstander van zijn. Voor de huidige Griekse crisis biedt het EMF in elk geval geen oplossing, stelt Wortmann.

Wortmann vindt dat de Europese Commissie veel krachtiger moet kunnen ingrijpen als zich situaties zoals in Griekenland dreigen voor te doen. "De commissie zou dan dezelfde macht moeten hebben als wanneer het gaat om het concurrentiebeleid.'' Als bedrijven de concurrentieregels overtreden, bijvoorbeeld door prijsafspraken te maken, kan de Europese Commissie meteen boetes opleggen. Op dit moment bepalen de lidstaten nog in laatste instantie wat er gebeurt als één van hen de begrotingsregels aan zijn laars lapt.

PvdA'er Thijs Berman vindt het vooral belangrijk dat de EU allerlei vormen van financiële speculatie aanpakt waarvan in grote schulden verkerende landen als Griekenland de dupe kunnen worden. "De EU mag niet werkeloos toekijken terwijl Griekenland kapot wordt gespeculeerd.'' Ook moet het Europese statistisch bureau Eurostat meer macht krijgen, zodat lidstaten hun financiële huishoudboekje niet rooskleuriger kunnen voorstellen dan verantwoord is.

Als dat allemaal gebeurt, vindt Berman een EMF een goed idee. Hij wijst erop dat de socialisten in het Europarlement al eerder soortgelijke voorstellen hebben gedaan. Berman hekelt overigens de "afzijdigheid'' van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie bij de Griekse crisis. "Hij heeft zich nergens mee bemoeid en alles maar laten gebeuren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.