Home

Achtergrond 192 x bekeken

Eieren fors duurder door stijgende export naar Duitsland

Consumenten betaalden in februari van dit jaar met 15 cent gemiddeld 11 procent meer voor een ei dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Voeding werd gemiddeld 1,4 procent goedkoper. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De prijs van consumptie-eieren is vooral de laatste maanden flink gestegen. Dat komt door een toename van de export van Nederlandse eieren naar Duitsland. Afgelopen jaar groeide die uitvoer met 1,8 miljard naar 7 miljard stuks.

Die toename leidde tot hogere prijzen en soms zelfs lege schappen voor Nederlandse consumenten. In Duitsland is een tekort aan eieren ontstaan omdat de legbatterijen daar per 1 januari 2010 zijn verboden. Duitse leghennenhouders moeten daardoor omschakelen naar een alternatieve huisvesting voor hun dieren.

De ontmanteling van legbatterijen en de omschakeling naar scharrelsystemen leidde in Duitsland tot productie-uitval. In Nederland en de rest van de Europese Unie gaat het verbod op legbatterijen in op 1 januari 2012.

Alleen in 2003 en 2004 waren eieren in de winkels duurder dan dit jaar. In die jaren heerste vogelpest, waardoor het aanbod van eieren sterk afnam. In de jaren vijftig en zestig kostte een ei gemiddeld 8 eurocent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.