Home

Achtergrond 344 x bekeken 3 reacties

EU ziet weinig verbetering dierenwelzijn in Spanje

Spanje heeft nauwelijks vooruitgang geboekt bij de handhaving van dierenwelzijnsregels tijdens veetransporten en in slachthuizen.

Dat concludeert het Food and Veterinary Office (FVO), het veterinair controleorgaan van de Europese Commissie, op grond van een inspectiebezoek in het voorjaar van 2009.

De FVO-inspecteurs stelden vast dat er weinig aandacht was voor de gezondheid van te vervoeren dieren; transport van gewonde runderen komt regelmatig voor. Ook hebben dieren vaak te weinig ruimte tijdens het transport en worden de logboeken van vervoerders slecht gecontroleerd.

In de slachthuizen is een deel van het personeel onvoldoende opgeleid, met name in het verdoven van te slachten dieren. Ook de verdovingsapparatuur voldoet vaak niet aan de eisen, aldus het FVO. Daardoor bestaat het risico dat dieren niet goed verdoofd zijn; dit speelt vooral bij pluimvee.

De Spaanse autoriteiten doen voorts te weinig met klachten van andere EU-lidstaten over Spaanse veetransporten. De boetes bij overtredingen van de welzijnsregels zijn over het algemeen zo laag, dat ze niet effectief genoemd kunnen worden.

In 2007 publiceerde het FVO ook al een vernietigend rapport over de dierenwelzijnscontrole in Spanje. Dat rapport heeft maar tot "zeer beperkte verbeteringen" geleid, stelt het FVO vast.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joost

  Net of het in andere landen wel goed is.
  Vooral Nederland doet heel schijnheilig dat het hier zo goed geregeld is, het tegendeel is waar.
  Altijd met het vingertje naar anderen wijzen en zelf er een puinhoop van maken.

 • no-profile-image

  jan

  Stuur een stel Nederlandse AIDers of VWAers naar Spanje,die kunnen daar nog heel wat recht zetten,dan het gemillimeter in Nederland

 • no-profile-image

  gert

  De EU meet weer met meer maten,valse concurrentie is heel normaal binnen de EU,dus het is een corrupte club,in 2007 ook al een rapport,nog niks gebeurt,in Brussel draait alles om vergoedingen en declaraties.De NMA is blijkbaar alleen actief in Nederland,daar moet alles op de millimeter kloppen

Of registreer je om te kunnen reageren.