Home

Achtergrond 157 x bekeken

EU weigert nationale quota EU-diplomaten

Nederland krijgt geen minimumaantal diplomaten in de nieuwe EU-diplomatieke dienst.Voor de dienst komen namelijk geen nationale quota aan ambtenaren, zo meldde de EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen zijn in Cordoba bijeen.
De nieuwe dienst gaat meer dan drieduizend ambtenaren tellen op EU-ambassades in bijna alle landen buiten Europa. Die moeten voor een deel de nationale ambassades vervangen. De werving van het personeel gaat volgens Ashton vooral op kwaliteit, niet zozeer op basis van nationaliteit.

Minister Maxime Verhagen (CDA) deelt de opvatting dat er vooral goede diplomaten in de dienst moeten komen. Hij schat dat hij zo vijftien à twintig Nederlanders kan afvaardigen vanuit zijn eigen diensten. Daarnaast komen er wellicht Nederlanders bij die nu aangesteld zijn bij de Europese Commissie of de Europese Raad, het gezamenlijke secretariaat van de EU-landen.

"Het is vaak de kracht van Nederland: omdat wij goede mensen leveren zijn we dan bovenmatig vertegenwoordigd'', zei hij zaterdag.

Over de nieuwe dienst is nog veel ophef, omdat de EU-landen er te weinig zeggenschap vrezen. "Het functioneert nog niet zoals zou moeten'', zei Verhagen. ,,Zo moet Ashton nog een eigen budget krijgen en goede plaatsvervangers.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.