Home

Achtergrond 198 x bekeken 1 reactie

EU-raming weersinvloed op graanoogst uitgesteld

De Europese Commissie heeft de graanoogstraming 1 miljoen ton naar boven bijgesteld tot een totale oogst van 291,8 miljoen ton.

De raming is echter uiterst onzeker omdat de weerskundige dienst een lang verwachte schatting van de weersinvloeden weer heeft uitgesteld tot tenminste half april.

De toename is het gevolg van de stijging van het graanareaal met 150.000 hectare tot 58,2 miljoen hectare. Zaadfirma’s melden meer verkopen van tarwezaad en in mindere mate ook maiszaad. De graanoogst van het seizoen 2009/2010 kwam uit op 293,9 miljoen ton bij een areaal van 58,9 miljoen hectare.

Een marktanalist van het Productschap Akkerbouw verwacht dat de weersinvloeden uiteindelijk de raming naar beneden brengen. Er is veel neerslag gevallen in Spanje en Italië waarvan de schade nog onduidelijk is. Nog belangrijker is de situatie in Oost-Europa, waar veel telers schade verwachten vanwege strenge vorst. Rusland en Oekraïne opereren in dezelfde exportmarkten als de Europese Unie.

Volgens agrarische agentschappen in Oekraïne moet 10 tot 25 procent van het wintergraan opnieuw ingezaaid worden. De ramingen lopen echter sterk uiteen omdat veel tarwepercelen ondergesneeuwd zijn. Zomergraan heeft een 1.000 tot 1.500 kilo lagere opbrengst per hectare dan wintertarwe, schat het Productschap Akkerbouw. Een lagere opbrengst zou moeten resulteren in hogere tarwenoteringen. De afgelopen week bleven tarweprijzen stabiel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ben

    Waarom wordt dit weer uitgesteld als men weet dat de opbrengst ongeveer 15 tot 20% lager gaat uitvallen .zijt nu direct en zeg het dan kan de tarwe prijs dadelijk met 100% omhoog .moest het een meeropbrengst zijn dan was dat direct gezegt en duikt de prijs direct
    Dus boeren we worden weer in zak en as gezet

Of registreer je om te kunnen reageren.