Home

Achtergrond 216 x bekeken

EU haalt meer mais en rundvlees

De Europese Unie blijft in de toekomst voldoende tarwe voor de eigen markt produceren, maar zal steeds meer andere granen zoals rijst of mais moeten importeren.

Dat stelt Alexander Sarris, directeur grondstoffen en handel bij wereldvoedselorganisatie FAO. De Europese Unie wordt door toename van productie in bijvoorbeeld Zuid-Amerika ook een grotere importeur van rundvlees en schapenvlees, hoewel het nog wel een exporteur van varkensvlees blijft. De EU was decennialang een netto-exporteur van suiker maar is op weg een netto-importeur te worden.

De komende tien jaar neemt de handel in agrarische grondstoffen toe, blijkt uit de ramingen die de FAO maakt. Toch stevent de wereld af op voedseltekorten, benadrukt Sarris daarbij. De wereldvoedselproductie neemt op de middellange termijn toe, aldus Sarris, terwijl handel in de volgende 10 tot 15 jaar eveneens toeneemt. Toch zal de productie geen gelijke tred houden met de consumptiegroei met grote gevolgen voor landen waar honger nu al wijdverspreid is.

China blijft ondanks ambitieuze landbouwhervormingen voorlopig een netto-importeur, aldus Sarris. Het land investeert steeds meer in arbeidsintensieve teelten zoals groente en fruit, maar komt op andere terreinen nog productie tekort. Volgens Sarris komt voedselproductie steeds meer neer op enkele landen, zoals Brazilië, de Verenigde Staten en India. Landen met weinig geld kunnen zich volgens de FAO-bestuurder echter steeds minder goed veroorloven voedsel van ver te importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.