Home

Achtergrond 459 x bekeken

EU-areaal komkommers slinkt

Het Europese areaal komkommers daalt dit jaar. Dat stelt Rijk Zwaan, marktleider voor komkommers in de Europese Unie.

Er zijn jaren van groeiende arealen geweest, maar nu is duidelijk een kentering zichtbaar. Het areaal in Griekenland en, in mindere mate, Duitsland loopt terug. "In Griekenland verwachten we door slechte prijzen in de zomerteelt van 2009 circa 100 hectare minder", zegt Marcel van Koppen, crop coördinator komkommer bij de groenteveredelaar. Ook in Nederland liep het areaal al met 25 tot 30 hectare terug. Alleen in Spanje was juist sprake van een areaalstijging ten opzichte van het seizoen 2008/2009, met ongeveer 10 procent. Op dit moment komen er wel flink minder komkommers uit het Zuid-Europese land, als gevolg van de koude en natte winter.

De daling van het Europese areaal is licht, maar Van Koppen spreekt over een kentering. Op de komkommerdag van Rijk Zwaan werd ook even het Rabobank-rapport aangestipt. Daarin schetst de bank vooral voor Nederlandse komkommertelers een negatief beeld. Van Koppen kent het rapport, maar verwacht dat er ruimte blijft voor bulk. "We zien ook dat de komkommerteelt het moeilijk heeft, maar we bestrijden dat bulk gaat verdwijnen."

Voor dit lopende seizoen wijst Van Koppen op de hogere spreiding van beplantingen door telers. Daardoor zal de productie gelijkmatiger gaan dan in 2009, verwacht hij. "We hopen dat dit positief zal uitpakken voor de prijsvorming, maar dat zullen we moeten afwachten." Ook signaleert hij een lichte groei in de teelt van minikomkommers en cocktailkomkommers. Met een aandeel van nog geen 5 procent blijft deze teelt in Nederland echter beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.