Home

Achtergrond 218 x bekeken

Duurzame boerenkoe voorop

Veebeoordelen, ook de wedstrijd, staat aan de basis van een gezonde melkveehouderij.

In de eerste maanden van 2010 vinden overal in Nederland provinciale kampioenschappen veebeoordelen plaats. Teams uit fokveestudieclubs strijden om de eerste plaats en om deelname aan de Nationale Boerderij Championsleague Veebeoordelen. Die is op 10 april in het Overijsselse Vriezenveen.

Deze week laten we in Boerderij daarom het team van Overijssel aan het woord. De vier boeren en boerenzonen – vrouwen doen (nog?) maar mondjesmaat mee in het veebeoordelen – vertellen hoe ze een koe beoordelen, laten de voor hun bedrijven gewenste koe zien en motiveren hun voorkeur.

Veebeoordelen wordt onderwezen op landbouwscholen, omdat de kwaliteit van een melkveestapel aan de basis staat van een economisch duurzame melkveehouderij. Trouwens, ook aan de basis van een diervriendelijke en maatschappelijk geaccepteerde melkveehouder. Een goed gedimensioneerde koe gaat lang mee en heeft een aangenamer leven dan één die haar melk in hooguit twee lactaties moet geven en dan vanwege allerlei gebreken afgeleefd wordt afgevoerd.

Het is daarom goed geweest dat deze tak van sport vijf jaar geleden een flinke impuls kreeg toen de Zuid-Hollandse federatie van fokveestudieclubs voor het eerst een nationaal kampioenschap organiseerde. Sindsdien zijn meer boeren zich serieuzer met het veebeoordelen gaan bezighouden. Ook waren boeren ouder dan 30 blij dat ze weer konden aanhaken. De landelijke structuur van het NAJK sloot ouderen uit.

Op de juryleden van de Nationale Boerderij Championsleague Veebeoordelen rust een grote verantwoordelijkheid. Het is aan hen om te zorgen voor een goede afstemming van de wedstrijd op de boerenpraktijk. De jury zet met haar eigen keuze de toon. Ze moet er voor waken het showcircuit als norm te nemen en aldus de deelnemers in dat keurslijf te dwingen.
Wil de wedstrijd draagvlak houden, dan moet de duurzame boerenkoe voorop blijven staan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.