Home

Achtergrond 405 x bekeken 2 reacties

Dubieus Monsanto

Bescherming van patenten is één zaak, de manier waarop biotechnologie-gigant Monsanto er mee omgaat is een tweede.

Er lijkt op het eerste gezicht een parallel te trekken tussen de manier waarop de Nederlandse overheid geherinvesteerd crimineel geld te pakken probeert te krijgen en de wijze waarop Monsanto de handel in bewerkte producten van volgens haar illegaal geteelde Monsanto-soja wil controleren.

Monsanto redeneert dat 'misdaad' niet mag lonen. Daarom wil ze niet alleen de handel verbieden van door haar ontwikkelde transgene soja, geteeld door landen als Argentinië, die haar patenten niet erkennen. Het wil ook de handel in sojameel en andere soja-producten verbieden. Maar voedsel of veevoer van een transgeen product is een heel ander verhaal dan crimineel gewonnen geld. Zeker als Monsanto de feitelijke uitlokker is.

Eerst maakte Monsanto boeren met lage prijzen warm voor de teelt van transgene soja. Ook toen het wist dat sommige landen haar patenten niet erkenden. Toen boeren eenmaal waren gewonnen voor haar product, is het de gebruiksvoorwaarden gaan aanscherpen. Dit lijkt op de wijze waarop een dealer drugsgebruikers voor zich wint. Dit mag niet worden toegestaan, vooral niet als het gaat om veelgebruikt voedsel.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Redactie AGD. Laten we het nu eens omdraaien en zeggen, dat de soya >te< goedkoopp in de markt is gezet, omdat er geen licentie is betaaltf. Wordt dit wel betaalt, is de kans groot dat de gen- soya niet meer goedkoper is dan gewone soya. M.a.w. de gebruiker (veehouder) moet en beetje meer betalen voor zijn voer. Een ander probleem van het niet afdragen van licentie is het niet vangen van geld voor R&D dus op termijn geen nieuwe betere rassen. of erger we krijgen een versnelde invoering van de >Termineter< genen, die de volgende generatie onvruchbaar maken. Dus elk jaar nieuw zaad kopen bij meneer de fabrikant, inclusief licentie bedrag.

  • no-profile-image

    Huib Rijk

    In veel gevallen is het nog erger. In Canada en USA vind Monsanto het normaal om boeren een forse boete op te leggen als er Round-up resistente planten op hun land worden aangetroffen, ook als het gaat om bijv. zaad dat van passerende vrachtauto's is gewaaid, dat boeren dus niet bewust of zelfs ongewenst op hun land hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.