Home

Achtergrond 243 x bekeken 4 reacties

Doorbraak transgene teelt

Het besluit van de Europese Commissie om de genetisch gemodificeerde zetmeelaardappel Amflora toe te laten voor de teelt in Europa is een doorbraak.

Het is voor het eerst sinds jaren dat een genetisch veranderd gewas buiten de proefvelden mag worden gepoot of gezaaid – voor commerciële doeleinden.

Na jarenlange gezonde scepsis tegen genetische manipulatie is langzamerhand het moment gekomen dat de techniek het voordeel van de twijfel kan krijgen. Alleen al de praktijkervaring die in alle werelddelen is opgedaan met genetisch veranderde gewassen is een argument om de in eerste instantie geopperde en terechte milieubezwaren nu in een ander daglicht te zien.

Maar dat betekent niet dat alle bezwaren tegen genetische modificatie opeens weg zijn. Een niet te ontkennen negatieve kant van de ontwikkeling van genetisch veranderde gewassen is het gevaar van monopolievorming.

De ingebouwde genconstructen blijven 'eigendom' van de kapitaalkrachtige multinationals. Dat maakt het voor traditionele kweekbedrijven onmogelijk de nieuwe rassen verder te ontwikkelen. Het is van het grootste belang dat de nieuwe transgene rassen goed worden ingebed in het bestaande kwekersrecht.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Nu de politiek deze mogelijke vorm van milieu vervuiling heeft goedgekeurd is hun hele milieu verhaal tot een farce geworden. Vuile liucht is erg, maar die vervuilinng kunnen we technisch voorkomen, maar plant vreemde genen die naar de vrije natuur ontsnappen zijn niet meer te verwijderen. Deze genen vervuiling plant zich voort en zijn dus nooit meer te verwijderen uit het milieu.
  Wil de mensheid dit???

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Inderdaad een mooie doorbraak voor die multinationals

 • no-profile-image

  Wim

  Laten dit alsjeblieft niet gebeuren met dieren.

 • no-profile-image

  Patrick

  Je kunt stellen dat dit een geforceerde facistische doorbraak is, zie http://www.indymedia.ie/article/95951
  Ook alle Nederlandse verantwoordelijken, wetenschappers die de ogen dicht doen, sector belangenbehartigers die niets zeggen, LNV, CDA, VVD, PVV (productschappen) horen we niet. Allemaal persoonlijk aansprakelijk vanaf nu, schaamteloze democratische misbruik. Kijk je kinderen in de ogen, doe iets, of zwijg voor eeuwig, en weet dat de last in je geweten ondragelijk groot gaat worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.