Home

Achtergrond 386 x bekeken 7 reacties

Deskundigen: verplaats geitenbedrijven

De Brabantse GGD's, de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid, huisartsen en ziekenhuisartsen willen dat geitenbedrijven die binnen 500 meter van de bebouwde omgeving staan, worden verplaatst.

Behalve het verband tussen de bedrijven en zieken door Q-koorts noemen ze onrust, angst en boosheid onder inwoners over snelle verspreiding de ziekte als belangrijke reden.

Ze schrijven dat in een brief aan de Brabantse Staten die vrijdag praten over de toekomst van de veehouderij in de provincie.

In totaal gaat het om bijna de helft van alle 197 grote melkgeitenbedrijven in Brabant die op minder dan 500 meter van woonhuizen staan. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant voelen vanwege de hoge kosten niet voor verplaatsing van de bedrijven. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) becijferde dat verhuizing van bijna honderd bedrijven 50 tot 100 miljoen euro kost. De afkoop van milieurechten voor de uitbreiding van het aantal melkgeiten zou ook zo veel kosten.

De artsen en instanties die zijn aangesloten bij het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen, beseffen dat de voorgestelde verhuizing veel geld kost maar zien ook nieuwe uitdagingen. Vrijgekomen gebouwen kunnen gebruikt worden voor kleinere boerderijen met functies als zorg of buitenschoolse kinderopvang.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Nou. kom maar op, of zijn het weer van die sterke verhalen die alleen maar onrust veroorzaken. Het zal zijn tijd wel weer gaan duren voor er daadwerkelijk iets gaat gebeuren.

 • no-profile-image

  Yvonne

  Precies Gert, Ik geloof best dat er een verband is tussen de geitenhouderij en mensen die ziek worden van Q koorts, maar dat er nu al meer mensen ziek zijn dan vorig jaar om deze tijd, dat moet toch in ieder geval reden zijn tot bezinning. Er is nog veel te weinig bekend, veel te weinig onderzoek gedaan en veel te hard geroepen en veel te veel verkeerde maatregelen genomen.

 • no-profile-image

  overeem

  Er hebben nu toch geen besmette geiten gelammerd dus het lijkt me nu toch duidelijk dat er andere factoren een rol spelen. Het is onbegrijpelijk dat ze iedere keer nog weer iets kunnen verzinnen om je nog een trap na te geven. In 1987 hadden 80 % van de dierenartsen al antistoffen tegen q koorts , destijds waren de grotere geitenhouderijen er nog niet eens. Laten ze eens gaan uitzoeken hoe dat kan.

 • no-profile-image

  klein boertje

  Volgens mijn is de geiten sector de enigste sector die over 2 maanden vrij is van Q koorts !! Dat moeten de andere sectoren maar eens voor elkaar zien te krijgen !!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  waarom worden de mensen die risico lopen op Q koorts niet ingeent ,is dat te goedkoop ????

 • no-profile-image

  onzeker geitenboertje

  Welja nog meer kosten maken. Dit zal net als de ruimingen geen enkel effect hebben. Het lijkt wel of iedereen krankzinnig aan het worden is in dit land.

 • no-profile-image

  william

  ik begin het nu echt zat te worden met die kut ambtenarij in dit klote land!!!
  straks is de geitenhouderij inderdaad de eerste sector die vrij is van q-koorts en ze blijven maar natrappen met de oogkleppen op voor alle andere dieren die in ons land rondlopen. je kunt ze met overtuigende rapporten voor de kop slaan maar ze willen het gewoon niet zien.
  ik pik het niet meer!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.