Home

Achtergrond 1486 x bekeken

Debat over megastallen

Burgers, onder wie enkele Q-koortspatiënten, volgen het debat van Provinciale Staten over megastallen op een groot scherm.

Burgers, onder wie enkele Q-koortspatiënten, volgen het debat van Provinciale Staten over megastallen op een groot scherm.

De Tweede Kamerfractie van de SGP stak vandaag de handen uit de mouwen op de biologische zorgboerderij De Mekkerstee in Ouddorp. Scheidend fractievoorzitter Bas van der Vlies ging aan het werk in de stal waar hij meer andere geiten vaccineerde tegen Q-koorts. De SGP doet met het werkbezoek mee aan Nederland Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Kees van der Staaij, opvolger van Van der Vlies, ging als kelner in het restaurant van De Mekkerstee aan de slag. Foto Rein Geleijnse

Ben Kamphorst (48) uit Beemte-Broekland in Gelderland loopt achter zijn koeien langs om mest weg te halen en zijn vee te controleren. Sinds september houdt hij zijn 65 melkkoeien in een nieuwe serrestal. Het is voor hem leuker werken., "Maar vooral voor de koeien is het volgens mij een verademing", voegt hij daaraan toe. "De dieren hebben veel meer ruimte." Kamphorst houdt vandaag open dag. Foto Ruud Ploeg

Omwonenden steken een overgang over het kippenlijntje, het spoor van Ede naar Barneveld, naar een boerenerf in Lunteren over. Het is de symbolische ingebruikname van de eerste zogeheten Mebela. Mebela, mechanisch bedienbaar landhek, is de naam van een nieuw soort landhek dat particuliere spoorwegovergangen veiliger moet maken. In plaats van aan beide kanten een hek te moeten openen, kunnen passanten nu met één handeling beide bomen openen. Bovendien sluit het hek zich automatisch. Foto Wil Groenhuijsen

Medewerkers van het bieteninstituut IRS zaaien een proefveld in met suikerbieten in het Zeeuwse Kamperland. Het IRS legt dit jaar ruim veertig proefvelden aan verspreid over het land. Op dit perceel in Kamperland is een rassenproefveld aangelegd, zegt Jurgen Maassen, hoofd van de afdeling voorlichting van het IRS. "In deze proef testen we rassen op resistentie tegen rhizomanie. Op een ander perceel worden aaltjesresistente rassen getoetst op resistentie tegen het witte bietencysteaaltje. We leggen de proeven aan op percelen met een zekere mate van besmetting, zodat we de resistentie goed kunnen meten." In heel Nederland doet het IRS zes proeven voor het testen van de resistentie tegen rhizomanie, drie proeven voor het witte bietencysteaaltje en vijf met rhizoctonia-resistente rassen. De proeven zijn voor het officiële rassenlijstonderzoek. Daarnaast doet het IRS ook onderzoek naar bemesting, onkruidbestrijding, bietenbewaring en de productie van biogas. Foto Anton Dingemanse

Julian Verkroost levert een pakket groente af bij een inwoner van het dorpje Everdingen. Verkroost is 17 jaar en sinds een jaar verkoopt hij de groenten en fruit in de dorpjes rondom Leerdam. Gezien zijn leeftijd mag hij de trekker besturen om de wagen voort te trekken. Voordat hij zijn rijbewijs haalde, moest zijn baas mee om te besturen. Verkroost is in dienst bij een groentebedrijfje uit Meerkerk dat verkoopt op markten. Hij heeft vaste klanten omdat in de dorpjes en gehuchten vaak geen grote supermarkt of groenteboer gevestigd zijn. Deze mobiele afzet van groente en fruit is een klein afzetkanaal binnen Nederland. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.