Home

Achtergrond 300 x bekeken

Danone tegen Efsa om voedingsclaims

De Europese Voedselautoriteit Efsa beschadigt de reputatie van onderzoekers en hun werk met de wijze waarop zij voedingsclaims afwijst.

Dit stelt het Franse voedingsmiddelenconcern Danone. Het is een reactie op een afwijzing door de Efsa van een tweede serie voedingsmiddelen met gezondheidsclaims. In die serie zaten ook babyvoedingsproducten van Danone.

De producten van Danone zouden met name de weerstand van baby’s tegen bepaalde allergieën moeten versterken. Directeur Chistian Neu van Danone Babyvoeding (DNB) suggereert dat de Efsa met haar afwijzing de claim in zekere zin onzorgvuldig heeft gehandeld, al gebruikt hij die woorden niet. Hij stelt dat de Efsa bij de meting van het effect van gezondheidsclaims te veel kijkt naar het effect van individuele voedingselementen en te weinig naar het effect van het totale product. Ook zou de Efsa 'algemeen erkende inzichten' negeren en zou de Efsa niet onderbouwen hoe ze tot haar afwijzing is gekomen.

Neu wordt in zijn kritiek gesteund door Hongaarse en Noorse onderzoekers, zo meldt het Britse Dairy Reporter. Zij vinden dat de Efsa zich er te gemakkelijk van af maakt door te stellen dat er geen bewijs is voor het gezondheidseffect van een aantal prebiotica (gezondheidsbevorderende stoffen).

De Efsa maakt in een reactie duidelijk dat het niet specifiek in gaat op de kritiek van Danone. Het stelt dat het opdracht heeft gekregen van de Europese Unie en de EU-lidstaten om onderzoek te doen naar het effect van een serie stoffen die mogelijk een positief effect op de gezondheid hebben. Uit dat onderzoek is volgens de Efsa niet gebleken dat de gezondheidsclaims zijn waar te maken.

Bovendien bleken ook uit wetenschappelijk onderzoek geen bewijzen naar voren te komen. De Efsa stelt dat ze niet alleen claims moet testen, maar er ook voor moet waken misleidende informatie te ontzenuwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.