Home

Achtergrond 228 x bekeken

D66 en GroenLinks oneens over AOW-leeftijd

Mochten D66 en GroenLinks na de landelijke verkiezingen samen in een coalitie terecht kunnen komen, dan moeten ze onderling nog wel een robbertje vechten over de AOW-leeftijd en de hypotheekrenteaftrek. Op beide punten wijken hun verkiezingsprogramma's nogal af.

De twee partijen gaven zondag een deel daarvan al prijs. Om de staatsfinanciën op orde te brengen, stelt D66 voor over twee perioden van vier jaar in totaal 29 miljard euro te bezuinigen. Een jaarlijkse besparing van 4 miljard euro is volgens de partij mogelijk door de pensioenleeftijd in twaalf jaar tijd elk jaar met twee maanden te verhogen naar 67 jaar. De partij wil daarmee beginnen in 2012, zodat de AOW-leeftijd in 2024 op 67 uitkomt.

GroenLinks vindt dat voorstel niet eerlijk en wil de AOW juist koppelen aan de arbeidsparticipatie. Dat betekent dat iedereen 45 jaar werkt. Iemand die al op jongere leeftijd is begonnen met werken, kan dan al voor z'n 65e met pensioen. Mensen die eerst uitgebreid hebben gestudeerd, kunnen langer doorwerken.

D66 en GroenLinks zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren aan de aftrek van de hypotheekrente. Maar de een gaat daarin verder dan de ander. D66 pleit ervoor de aftrek geleidelijk te beperken. GroenLinks wil deze helemaal afschaffen, maar wel geleidelijk: vanaf 2015 tot aan 2040.

Beide partijen benadrukken dat ze naast de noodzakelijke miljardenbezuinigingen ook mogelijkheden zien om te investeren en te vernieuwen. GroenLinks presenteert alle plannen maandag, D66 en de andere politieke partijen doen dat later. De partijbesturen buigen zich dezer dagen over de verkiezingsprogramma's. Ook moeten ze de kandidatenlijsten samenstellen.

Verscheidene Tweede Kamerleden hebben al aangegeven dat ze na de verkiezingen niet in het parlement willen terugkeren. Afgelopen weekeinde schaarde Jan Marijnissen, boegbeeld en oud-fractievoorzitter van de SP, zich in die rij. Hij heeft besloten zich niet meer kandidaat te stellen. ,,Na vijfendertig jaar in de frontlinie te hebben gestaan, heb ik in 2008 al besloten een stapje terug te doen als fractievoorzitter. De beëindiging van het Kamerlidmaatschap is daar een logisch vervolg op'', stelde Marijnissen (57), die wel voorzitter van de SP blijft. ,,Ik ben erg dankbaar voor het vertrouwen dat mensen mij gaven.''

Ook Gerd Leers, oud-burgemeester van Maastricht, zal niet opnieuw voor het CDA in de Tweede Kamer gaan zitten. Hij blijft wel beschikbaar voor zijn partij, maar wil niet op de kandidatenlijst van de christendemocraten. ,,Dat is niet meer mijn plek.'' Leers zat 11,5 jaar voor het CDA in de Tweede Kamer. Daarna heeft hij acht jaar als burgemeester van Maastricht in een ,,bestuurlijke omgeving'' gewerkt. ,,Ik denk dat ik daar betere dingen voor mensen kan bereiken.'' Leers stapte in januari dit jaar op nadat hij in opspraak was geraakt door de aankoop van een vakantievilla in Bulgarije. Sindsdien wordt er rekening mee gehouden dat hij terugkeert in de landelijke politiek of dat hij ergens anders opnieuw burgemeester wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.