Home

Achtergrond 330 x bekeken

Cosun boert goed

Cosun heeft vorig jaar een omzet geboekt van 1.758 miljoen euro. Dat is 4 procent meer dan in 2008.

De omzet steeg dankzij de overname vorig jaar van de suikerfabriek in het Duitse Anklam van de Deense suikerproducent Danisco. Het bedrijfsresultaat steeg met 9 procent naar 93 miljoen euro.

Vrijwel alle businessgroepen van Cosun hebben beter gepresteerd dan in 2008. Alleen het bedrijfsresultaat van alcoholproducent Nedalco daalde ten opzichte van 2008. SVZ (groente- en fruitproducten) draaide vorig jaar nog wel met verlies, maar het resultaat was veel beter dan in het rampjaar 2008.

Directievoorzitter Robert Smith is tevreden over de resultaten van Cosun, zei hij gisteren in Breda bij de presentatie van de jaarcijfers. “Door de economische recessie hadden veel businessgroepen te kampen met vraaguitval. Bij Nedalco zakte de vraag met 25 procent in de eerste helft van 2009. Aardappelverwerker Aviko had vooral last van het overaanbod aan frites, vanwege de sterk gegroeide productiecapaciteit in België.”

De Cosun-dochterbedrijven hebben de gedaalde afzet gecompenseerd door besparingen, zegt Smith. “Cosun heeft vorig jaar voor 45 miljoen euro geïnvesteerd. Dat was in 2008 nog 67 miljoen euro. We hebben het voorraadbeheer aangescherpt en de bedrijven hebben bezuinigd op kosten voor energie en advisering. Daardoor steeg de operationele kasstroom van 114 miljoen euro in 2008 naar 225 miljoen euro vorig jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.