Home

Achtergrond 327 x bekeken

Coceral: EU produceert minder graan

De akkerbouwers in de EU oogsten dit jaar 287,4 miljoen ton graan. Dat is 2 procent minder dan de 293,4 miljoen ton die vorig jaar is geoogst.

Volgens de Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, telen de akkerbouwers dit jaar 57,1 miljoen hectare graan. Dat is ruim 1 miljoen hectare minder dan vorig jaar. De Europese akkerbouwers telen veel minder gerst en rogge, vanwege de lage prijzen. De arealen met tarwe en mais groeien, blijkt uit de eerste oogstprognose van Coceral voor dit jaar.

Volgens Coceral groeit de productie van zachte tarwe in de EU met bijna 3 miljoen ton naar 133,5 miljoen ton. Het Verenigd Koninkrijk produceert bijna 10 procent meer zachte tarwe. In Hongarije is de groei ruim 11 procent.

Frankrijk en Duitsland, verreweg de twee grootste producenten van zachte tarwe in de EU, zien hun productie iets dalen, ondanks dat de akkerbouwers meer tarwe hebben gezaaid. Coceral verwacht in die landen een daling van de productie per hectare. Ook mais staat meer in de belangstelling van akkerbouwers. Het areaal gerst krimpt ruim 1 miljoen hectare vanwege de lage prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.