Home

Achtergrond 220 x bekeken

Chronische pest heeft groot effect op epidemie

Minder agressieve maar chronische varkenspeststammen spelen een grote rol bij de verspreiding van de ziekte.

Dat concludeert onderzoeker Eefke Weesendorp, die begin april promoveert aan de Universiteit van Utrecht. Volgens Weesendorp wordt het verloop van een varkenspestuitbraak in belangrijke mate bepaald door de virusstam waarmee de varkens worden besmet. Een agressieve vorm van het virus zorgt ervoor dat het zieke varken het in grote hoeveelheden uitstoot.

Volgens Weesendorp is het opmerkelijk dat dieren die zijn besmet met een minder agressief virus een chronische infectie kunnen ontwikkelen en vervolgens gedurende lange tijd grote hoeveelheden virus uitscheiden. Het vermoeden bestond al langer dat het virus door de lucht van het ene naar het andere dier kan gaan. Maar Weesendorp heeft bij proeven ook daadwerkelijk het virus in de lucht aangetoond.

Of registreer je om te kunnen reageren.