Home

Achtergrond 260 x bekeken 8 reacties

CDA wil compartimentering

De varkens- en pluimveerechten moeten ook na 2015 blijven bestaan. Bovendien moet er een vorm van compartimentering terugkomen.

Dat bepleit CDA-Kamerlid Ger Koopmans.

Compartimentering betekent dat Nederland uiteenvalt in gebieden, waarbinnen de rechten mogen worden uitgeoefend. Het standpunt is opmerkelijk, omdat het CDA in 2007 nog de grootste voorstander was van opheffing van de compartimenten. Bestonden er toen drie compartimenten, Koopmans wil nu toe naar een tweedeling in West en Oost; de provincies Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, Utrecht en Brabant horen dan bij het westelijk, de overige provincies bij het oostelijk deel.

Het huidige regime van dierrechten loopt wettelijk af in 2015. Volgens Koopmans moet dit worden verlengd, omdat er nog geen evenwicht is op de mestmarkt.

Koopmans bestrijdt dat het terugkomen op de compartimentering een draai is van het CDA. "De omstandigheden zijn gewijzigd, wij bepleiten nu een ander model en we luisteren naar geluiden uit de samenleving. Als dat draaien heet, zal ik dat in de toekomst nog veel vaker doen."

Dat hij in 2007 koos voor opheffing van de compartimenten was omdat er "perverse prijsverschillen" bestonden tussen de rechten in de verschillende compartimenten, zegt Koopmans. "Een boer in Brabant kon zijn rechten verkopen, en in Overijssel twee keer zoveel rechten terugkopen."

In de door hem voorgestelde compartimenten zijn er nu ongeveer evenveel varkensrechten, zegt de CDA’er. "Prijsverschillen zullen nu niet meer ontstaan."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  patrijs

  Ger Koopmans is een echte CDA er,hij praat als een kip zonder kop.
  Het ene moment is hij voor dit om vervolgens weer 180 graden te keren.
  Kom boeren snel naar Limburg met de Megastallen daar ben je nog welkom,daar is nog geen stront aan de knikker.
  Limburg heet u welkom

 • no-profile-image

  energie

  fijn, dan kunnen de brabantse problemen uitgesmeerd over de rest van Nederland, maar gelukkig niet naar Limburg.

 • no-profile-image

  Sanne

  Koopmans laat zich weer voor het ZLTO-LLTB karretje spannen om ruimte te creeren voor de intensieve veehouderij...

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Beste boeren, als jullie nu eindelijk eens zouden luisteren naar Henk van der Pol, dan zouden jullie een heleboel geld kunnen besparen. Kijk op "puber verdubbelt omzet mesthandel" en trek je conclusie.

 • no-profile-image

  Harm

  Koppel de zaak aan een voortschrijdende verplichte afzet voor mest voor minimaal 10 jaar. Dan wordt het geld besteed aan afzet of verwerking. De pluimveehouderij heeft fors geinvesteerd in verwerking (verbranding in Moerdijk) voor die sector is er geen legitieme reden om de dierrechten overeind te houden.

 • no-profile-image

  boerke

  ik vind dat de rechten er defenitief op moeten blijven. ze zullen dan wel iets duurder worden maar dan zal de megastaldiscussie ook wel stil vallen.bedrijven elke 5 jaar verdubbelen zal dan niet meer lukken. maar met een geleidelijke groei zoals we die de laatste 40 jaar hebben gehad is naar mijn mening niets mis mee.

 • no-profile-image

  john

  evenwicht op de mestmarkt zal er nooit komen met het dierrechten systeem... als groeiende ondernemers het geld wat ze besteed hebben aan dierrechten de afgelopen 10 jaar besteed hadden aan mestverwerking was het probleeem nu opgelost... maar om nu dierrechten te kopen en mest te verwerken is dubbelop. Momenteel geef ik 19 euro uit aan rechten lease.. mestafzet kost nog 16 euro bij elkaar dus 35 euro mestkosten.. van dit geld kan ik een prima mestverwerking realiseren.

  En de compartimering slaat ook nergens.. kijk gewoon met de vergunning hoeveel een bedrijf in de omgeving kwaad kan doen en bepaal daarmee de maximale bedrijfsomvang.

 • no-profile-image

  poep

  In 2015 melkquata eraf en een enorme uitbreiding (ongelimiteerd) in de melkveestapel. Ger zou verstandig zijn om ook dit probleem te tackelen en te pleiten voor een nationaal mineralenqauto waar ALLE diersoorten onder vallen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.