Home

Achtergrond 385 x bekeken

CDA wil compartimentering

De varkens- en pluimveerechten moeten ook na 2015 blijven bestaan.

Bovendien moet er een vorm van compartimentering terugkomen. Dat bepleit CDA-Kamerlid Ger Koopmans.

Compartimentering betekent dat Nederland uiteenvalt in gebieden, waarbinnen de rechten mogen worden uitgeoefend.

Het standpunt is opmerkelijk, omdat het CDA in 2007 nog de grootste voorstander was van opheffing van de compartimenten. Bestonden er toen drie compartimenten, Koopmans wil nu toe naar een tweedeling in West en Oost; de provincies Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, Utrecht en Brabant horen dan bij het westelijk, de overige provincies bij het oostelijk deel.

Het huidige regime van dierrechten loopt wettelijk af in 2015. Volgens Koopmans moet dit worden verlengd, omdat er nog geen evenwicht is op de mestmarkt.

Koopmans bestrijdt dat het terugkomen op de compartimentering een draai is van het CDA. ”De omstandigheden zijn gewijzigd, wij bepleiten nu een ander model en we luisteren naar geluiden uit de samenleving. Als dat draaien heet, zal ik dat in de toekomst nog veel vaker doen.”

Dat hij in 2007 koos voor opheffing van de compartimenten was omdat er "perverse prijsverschillen" bestonden tussen de rechten in de verschillende compartimenten, zegt Koopmans. "Een boer in Brabant kon zijn rechten verkopen, en in Overijssel twee keer zoveel rechten terugkopen."

In de door hem voorgestelde compartimenten zijn er nu ongeveer evenveel varkensrechten, zegt de CDA’er. "Prijsverschillen zullen nu niet meer ontstaan."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.