Home

Achtergrond 747 x bekeken 6 reacties

Buxustuin Het Loo gaat dood

De beroemde buxustuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn gaat dood.

De buxusstruiken zijn getroffen door een uit Engeland afkomstige schimmel, die de struikjes laat verdrogen en afsterven. De tuindienst van Het Loo is druk aan het experimenteren met buxusvariëteiten die bestand zijn tegen de schimmelziekte, zodat de grootste baroktuin van Nederland in de komende jaren stapsgewijs opnieuw kan worden aangeplant.

Dat heeft een woordvoerster van Het Loo donderdag bevestigd. Het museumpaleis is niet blij met de verdorrende en bruine struiken nu het toeristenseizoen over enkele weken van start gaat. De tuinen van Het Loo, aangelegd naar het voorbeeld van het Franse Versailles, zijn een belangrijke publiekstrekker. In totaal 27 kilometer aan buxushaag vormt geometrische patronen en scheidt bloemperken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JAN HOLLEMAN

  GRAAG ZOU IK VAN PIETER MEIJER WETEN WAT JE ER DAN AAN MOET DOEN JE SCHRIJFT PREVENTIEF BESTRIJDEN WAT DOE JE MET AANGETASTE PLANTEN

 • no-profile-image

  jan holleman

  ik ben een hobby tuinier en in hat najaar van 2009 zag ik dat enkele buxus hun blad lieten vallen ik dacht dat komt wel goed in het voorjaar,ik ben 3 maanden in het buitenland geweest en bij terugkomst zag ik dat heel veel van mijn buxusen kaal waren ik praat dan over een lengte van 10 meter bij 1,5 meter.De bast van de aangetaste buxusen krabbelde er zo af met je nagel ik ben dan ook maar begonnen met het verwijderen van de aangetaste buxusen ik heb nog meer buxus staan maar die zien er nog goed uit de vraag is natuurlijk wat zal de toekost brengen

 • no-profile-image

  Meijer

  Navraag heeft mij geleerd dat een hovenier uit Boskoop de buxus heeft uitgeplant die gewoon uit onze buurt komen..
  Heb je ook last??

 • no-profile-image

  jan holleman

  ok ik heb het begrepen maar ik vraag me toch af dat het hoofd van de de tuinen van het loo dit niet zelf kon bedenken sorry maar dan denk ik die man zegt maar wat ,want de planten waren geimporteerd uit engeland en daar komt de schimmel vandaan maar mijn planten komen uit nederland zelf gestact

 • no-profile-image

  Pieter Meijer

  Slechte reclame voor de Buxus. Ze hebben inderdaad last van de schimmel maar dat is preventief goed te bestrijden.
  Die 27km weghalen is ook totaal overbodig. De schimmel heerst door het hele land en kan ook opeens weer weg zijn. Er worden in mijn omgeving miljoenen buxus gekweekt die ondanks de schimmel in de bodem helemaal toppie eruit zien. Laten staan dus!

 • no-profile-image

  Pieter Meijer

  Heer Holleman,
  Vanaf mei tot september preventief spuiten met paar verschillende middelen.
  Wanneer je om de 15 dagen kunt spuiten is er gegarandeerd niets aan de hand.
  Daarnaast komt de schimmel van de bodem door opspattend water. Proeven bij ons met de grond losschoffelen en of bepaalde luchtige grond aanbrengen scheelt ook nog een paar keer spuiten.
  Zo snel als de schimmel opdook kan hij ook weer wegzijn! Als ze nu echt wat anders willen dan weet ik nog wel wat..

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.