Home

Achtergrond 217 x bekeken 35 reacties

Brussel voorspelt forse daling boereninkomens

Boereninkomens in de Europese Unie zullen de komende tien jaar flink dalen.

Tegelijkertijd verschuift de productie naar de meest concurrerende gebieden, zo blijkt uit een studie van Brusselse ambtenaren.

In het rapport gaan de onderzoekers van de Europese Commissie uit van drie mogelijke scenario's, gebaseerd op de recente politieke ontwikkelingen. In alle modellen wordt minstens 20 procent op het landbouwbudget gekort. Uit de studie blijkt dat verregaande liberalisering – afschaffing van alle subsidies en handelsverstorende maatregelen – de grootste inkomensval met zich brengt. In dat geval gaan boereninkomens in Europa er gemiddeld 22 procent op achteruit. Maar ook in het referentie- en conservatieve scenario dalen de financiële opbrengsten met zo’n 7 procent.

De veranderingen zijn nadelig voor de rundvleesindustrie, stellen de onderzoekers. Producenten van varkens- en pluimveevlees kunnen waarschijnlijk de concurrentie met niet-EU-landen in 2020 nog wel aan. De productie van gewassen zal waarschijnlijk stijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Keutelboer. Delen zal moeilijk worden, goedkoper kan niet. We kunnen wel beter herkenbaar zijn dan Jan Bulk uit overzee. Dit is waar boeren zich op moeten richten en dan niet vragen aan meneer Super mag ik?? Ne de consument moet weten dat we bestaan en dat meneer Super graag deze klanten houdt die vragen naar gezond en bekent van eigen grond. Dan moet de retailer wel. Zou hierin de overleving zitten van de lokale land en tuinbouw?? In bulk zit het niet dat is nu toch wel genoegzaam aangetond de laatste decennia.

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Beste boeren laat je de kop niet gek maken. En Dirk de schaalvergroting is opgedrongen door de politiek en financiele wereld in het Gatt-verdrag 1986-87 met america en niet door de linksen! Die zijn tegen schaalvergroting en voor natuur daaronder vallen jullie prachtig onderhouden landerijen ook. Ik vraag me wel af ;overal droogte ,aarbevingen, orkanen, overstromingen en steeds meer gevlucht volk. Jullie wonen hier wel op[ vruchtbare bodem. En ze kunnen wel veel willen maar de recessie is nog steeds gaande en toekomstdromen van opkomende landen gelijk aan luchtballonnen.

 • no-profile-image

  a hamstra

  de open gemaakte grenzen weer dicht gemetseld door europese wetgeving.
  de boer eerst lekker gemaakt door Europeese subsidies, mag nu de rekening
  betalen, meer ambtenaren , meer regels.meer natuur.
  minder vrijheid, minder winst,minder zekerheid.
  met dank aan de vakorganisatie.

 • no-profile-image

  aardbol-bewerker

  heb een type-fout gevonden!!!! Wat het inkomen betreft gaat het bedrag omhoog als je naar het getal kijkt!!!!!!!! Alleen jammer dat het een negatief getal is ?????? (inkomen gaat van -10.000 naar - 32000??$#%%#@##>>!)

 • no-profile-image

  Han

  @Hamstra. U spreekt over minder >zekerheid<. Ik zou willen zeggen het is duidelijk het wordt >zeker armoe troef< we kunnen ook zeggen met de voorspelde zekerheid begint toch geen wel denkend mens meer aan dit mooie vak. Zijn de gedoodverfde opvolgers zo slim dan is er vrij snel een nieuwe zekerheid, wereld voedsel schaarste. Dan is een >zekere< volksverhuizing van Zuid naar Noord nabij. Volgende >zekerheid< is, "Het wee ropzetten van een nieuwe landbouw productie duurt langer dan het afbreken".

 • no-profile-image

  Han

  Kan de landbouw blijven bestaan bij een daling van 22 % inkomen. Dit zal als we uitgaan van 2009 een zeer ernstig gevolg hebben voor de economie. De investerings ruimte is dan tot nul gedaald. Hoe kan de landbouw dan nog de >motor< van de economie zijn? Ik zie bij motor in dezen, dat de landbouw investeringen doet en betaalt. Investeren zal op kleine schaal wel moeten doorgaan. helaas is dit alleen mogelijk met >geleend geld<. Of dit de economie voorziet van nieuwe injecties is voor mij de vraag, ik zie dit eerder leiden tot inflatie.

 • no-profile-image

  Han

  Melkveehouder. Als het al mogelijk is om alle schakels in de keten hun marge te laten openbaren SUPER. Nu blijkt dat alle schakels een rechtvaardige marge hebben, helaas de boer komt te kort. nu zeg jij terecht >Prijs omhoog of de rest inleveren< Het eerst plan zal worden afgewezen door de aanhangers van het VRIJHANDEL geloof en het tweede zal afketsen omdat de anderen dan in eens ook het V.H geloof aanhangen. de enige oplossing >Alle boeren de kop in 1 zak<. De NMa kan NOOIT verbieden dat boeren zich vereningen in EEN organisatie.
  In Europa is de vrijheid van organiseren. Ik bedoel niet fuseren van cooperaties maar lid worden van 1 cooperatie. Dat deze filialen (fabrieken) heeft kan nooit een punt zijn. Leuk juridische klus voor de COPA of Milk Board.

 • no-profile-image

  gert

  De inkomens van de ambtenaren zullen de komende jaren flink stijgen,ook de declaraties zullen verbeterd worden

 • no-profile-image

  altijd

  Zou het toeval zijn dat de sectoren die het zonder premies en toeslagen moeten doen zoals de varkens en pluimveesector, in 2020 nog de concurentie aan kunnen met de niet EU landen ?????

 • no-profile-image

  Klaas Kip

  De grote drijf kracht voor het opblazen van de landbouw in west Europa zijn de exporteurs van landbouw goederen .Nu verdienen ze alleen aan de Export van onze producten zij kennen het vak van handelen met hun afnemers in het buitenland .Als ze de producenten in het westen kunnen uitschakelen kunnen ze twee keer aan de producten verdienen eerst aan de import van de goederen uit het buitenland en vervolgens weer aan de Export van de deze goederen + ze krijgen er weer een markt bij het rijke westen daar kunnen ze nu niets kwijt omdat we zelf produceren als het zover komt is het gedaan met goed koop voedsel zij hebben dan de markt in handen .

 • no-profile-image

  Zet 'm

  Ik snap je punt, Altijd dezelfde. Ik ben er ook van overtuigd dat we pas kunnen concureren als we die hele bende van ons afschudden, inclusief de quota. Met vrijheid kom je verder.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Denk maar niet dat er bedrijven zijn die hun marge met de boer gaan delen . Zolang zij nog op een vrije wereld markt elders goedkoper kunnen inkopen zullen ze dit dan gaan doen . Dit geld voor bijna alle sectoren . Je denkt tog niet dat een bestuurs voorzitter van een bedrijf , medelijden met een boer heeft . In afgelopen jaar ontsloegen ze mensen of probeerde lonen te verlagen , om hun winsten op peil te houden of te verhogen . Dit onder het mom van crissus, maar gingen zelf bovenop een heel dik loon met een vette bonus naar huis . Ik betwijfel of er met zulke mensen te delen valt .

 • no-profile-image

  Han

  Melkveehouder stel Ciolos gaat de totale marche tussen boerenerf en winkelschap eerlijk verdelen. Dat roept dan verschillende vragen op en wel; Wat is de totale marche, Welk deel is nodig voor ver- en bewerking, Op welk deel van het overschot heeft wie recht? De boer het grootste deel zijn productie middelen worden in jaren teur verdiend, de volgende schakels zetten het product in enkele weken om.
  Ik durf te zeggen dat als iedere schakel zijn kosten heeft ingevuld is er niets meer over voor herverdeling.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er gloort hoop aan de horizon nu VVD-ster Neelie Kroes vervangen wordt. Een citaat uit de CDA krant;
  "EU-Landbouwcommissaris: eerlijke margeverdeling boer-supermarkt
  donderdag 11 maart 2010

  Straatsburg - Eurocommissaris Ciolos gaat initiatieven nemen voor een eerlijke margeverdeling en niet wachten tot de wetsvoorstellen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013. Ciolos is van plan nog dit jaar met een wetsvoorstel te komen. Hij deed deze toezegging tijdens een overleg met CDA-Europarlementariër Esther de Lange (landbouw) en andere leden van de landbouwcommissie.

  Ciolos is hierover al in gesprek met zijn college Almunia (mededinging) en vertegenwoordigers van België, het land dat vanaf juli het roterende voorzitterschap van de Europese Unie op zich neemt.

  Esther de Lange: "De verhouding tussen de prijs die een boer voor zijn product krijgt staat niet in verhouding met de prijs voor hetzelfde product in de winkel. Op dit moment heeft een varkensboer een marge op geïnvesteerd vermogen op zijn product van -4%, terwijl de supermarkt die dezelfde koteletten doorverkoopt aan de consument een winst kan maken van 22%. Boeren krijgen te weinig in verhouding tot de prijs die de consument in de winkel betaalt. Ik ben blij dat Ciolos samen met zijn collega voor mededinging optreedt en dat Almunia, in tegenstelling tot zijn voorganger Kroes, het belang van een eerlijke margeverdeling inziet"

 • no-profile-image

  Harry

  Ik heb de redactie inmiddels het verzoek gemaild om aan te geven waar zij dit bewuste rapport heeft gevonden. Daarbij tevens opgemerkt dat het spijtig is dat er zo weinig hyperlinks worden geplaatst. Haar reactie zal ik hier met u delen.

 • no-profile-image

  gerrie

  Laat ze allemaal de rambam krijgen daar in Brussel. Eten moeten ze toch. Laat ze zelf een kip, koe, moestuin of weet ik wat gaan houden. Daar zijn ze allemaal te stom en te dom voor. Ze houden het wel bij snoeppapier. Ik ken toevallig iemand die ook in Brussel heeft gezeten en vanwege niet functioneren en dat hij iets minder deed dan de rest niet meer aanwezig mag zijn. Hij staat al jaren op wachtgeld. Das lekker. Prutsers

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Hoezo minder ambtenaren Demeter? Han, wat jij daar zegt dat roep ik ook al jaren. Eerst alles tot de grond toe afbreken, waarom weet niemand. Vervolgens (met subdidies), weer opbouwen en in de tussenliggende tijd flink schaarste. En dit gaat langer duren dan menigeen denkt. Kijk maar naar de situatie in Rusland.

 • no-profile-image

  eerlijk

  22% van 0 valt toch wel mee......

 • no-profile-image

  Joost de Wit

  Het is zo dat alles samenhangt met de landbouw telling, perceel registraatsie, dit is overigens iets wat Hitler uitgevonden heeft. Met deze gegevens kan Brussel bepalen of er een tekort komt in wat voor gewas dan ook, maar geloof mij maar AH en de andere supermarkten weten dat ook. Half jaren tachtig is de subsidie verdwenen in New-Zealand en ze boeren al jaren veel beter dan met subsidie. Mijn stelling is alle subsidies weg en geen gewas registratie maar alleen grasland of geen grasland registratie, daarmee wordt de handel weer wat minder transparant voor de kopende partijen en dat heeft handel nodig. Ik heb dit ook al eens naar dDen Haag gestuurd maar die willen er natuurlijk niets van weten. Brussel wil uiteindelijk de subsidies zo langzaam laten verdwijnen dat de boeren zonder ze kan en de prijzen evengoed laag blijven, dat komt ook omdat de Boer de slaaf is van de inflatie berekening. Lees de kranten er maar op na, ze zijn altijd erg blij met een supermarkt oorlog want dat houd de inflatie laag, het gekke is dat ik tot nu de enige lijk te zijn die dat ziet. Boeren en boerenleiders open de ogen, je wordt geleeft.

 • no-profile-image

  frans

  het beste is alle boeren uitkopen voor veel geld en alle dijken openbreken dan is heel het eiland ontpolderd (boeren tevreden die kunnen op hun nest blijven liggen en de millieurakkers tevreden die kunnen vogeltjes gaan kijken)

 • no-profile-image

  NVAF

  Beste boeren en agrariers. Deze trend is al lang zichtbaar en wordt de ondergang van onze mooie sectoren. De NVAF strijdt al jaren tegen deze vorm van oneerlijke concurrentie en de (CDA)macht van de bestuurders die daar helemaal niets aan doen. Sterker nog ze werken er met man en macht aan mee. Het is hun dagelijks werk. Wij strijden ten eerste tegen de verplichte Productschappen, maar komen ook met alternatieven. Het wordt tijd dat we zelf voor onze belangen opkomen. Daarom moeten we eerst loskomen van al die verplichte structuren. Die zijn allang uitgewerkt. Graag rekenen wij op uw steun. Denk en strijd met ons mee voor uw en onze vrijheid. Suggestie zijns bij ons welkom.
  Voor meer info: www.agrarischmanifest.nl

 • no-profile-image

  opbrengstprijs naar nul

  Inkomens dalen? We gaan gewoon alle grond braak leggen, alle koeien droog zetten, en alle stallen leeg houden, alleen een beetje om zelf te eten. Dan maken we niet zoveel kosten, en zullen we zien wie er het sterkste is!

 • no-profile-image

  Harry

  Bij deze de reactie van de redactie op mijn mail.
  Dit bericht zou gebaseerd zijn op de volgende rapportage:
  http://ec.europa.eu/agriculture/analysis/external/scenar2020ii/index_en.htm

  De opmerking over de hyperlinks vond de auteur aldaar terecht. Hij zou deze doorspelen naar de internetredactie. Waarvoor dank.

 • no-profile-image

  gert

  Leuker kunnen ze het blijkbaar niet maken

 • no-profile-image

  keutelboer

  Er was nog niet zo heel lang geleden een melkhandelaar -bemiddelaar - makelaar of net hoe hij zich noemt . Die voorspelde de melkveehouders prijzen van 50cent de liter . Deze profeet hoor je nu ook niet meer . Zo zal het met deze profeten in Brussel ook wel gaan . Het zal wel zo zijn dat de wens de vader van de gedachte is . Men wil vat op de landbouw houden om zo voedsel prijzen laag te houden , om onrust te voorkomen . Ik voorspel niets en weet ook niet hoe het zal gaan lopen . Maar in 2007 en deel van 2008 hebben we al zeer hoge graan prijzen gehad . In 2003 droog jaar export verbod van graan naar buiten de EG , was graan ook duur .Men werkt met levende planten en dieren , die men niet altijd in de hand heeft . Denk aan ziektes ,droogte, nat (verdrinken),natuur rampen enz. En dan politiek klimaat , oorlogen enz. Dit is allemaal niet voorspelbaar . Maar het heeft wel grote invloed op de wereld handel .In veel landen stijgt de welvaart en wereld wijd neemt de bevolking snel toe . Dus de vraag gaat sneller stijgen dan het aanbod . Nu is maar net de vraag wanneer heeft het een het ander ingehaald , is dat binnen 10 jaar of eerder . Ik denk en hoop eerder dan 10 jaar . Anders blijft er van de land en tuinbouw in Nedeland niet veel over .

 • no-profile-image

  dirk

  Ik geloof er niets van,dat riedeltje hoort bij de manipulatie van de marktprijzen!Er gaat de komende 5 jaar iets heel anders gebeuren mijn inziens en dat is stijging van voedselprijzen over de hele linie!De grootste winst is natuurlijk niet voor de primaire sector maar voor wat erachteraan komt,maar ook de producent zelf gaat men noodgedwongen meer betalen.De al decennia durende negatieve benadering van de land en tuinbouw begint steeds meer zijn vruchten af te werpen.Dat zie je het beste als je wereldwijd de leeftijd ziet van de agrariërs,deze loopt steeds verder op omdat er steeds minder animo is om de zaak over te nemen.De agrarische scholen in Europa sluiten steeds meer hun deuren omdat er geen leerlingen meer komen.Natuurlijk is het zo dat dat komt omdat er ook minder nodig zijn agv. de schaalvergroting.Maar daar zit de pijnplek:De schaalvergroting is de sector grotendeels opgedrongen door actiegroepen als wakker dier en consorten!Zij hebben er voor gezorgd dat door allerlei regels en wetten om de sector uit te roeien,de kostprijs steeds is blijven stijgen met als gevolg dat iedere producent steeds meer moest produceren om nog een boterham te verdienen!Omdat de bedrijven nu zo groot zijn geworden wordt dat argument nu weer gebruikt om diezelfde bedrijven helemaal uit te roeien.Alles is nu geoorloofd!Vooral volksgezondheid wordt er bijgehaald,al dan niet gestaafd door valse argumenten!Zelfs huisartsen die politieke partijen oprichten om de laatste boer uit te roeien.Het moet nu weer kleinschalig!Als dat er weer is volgt er wel weer iets anders!Let op collega's producenten,laat je niet aanpraten dat er van alles te veel is,er wordt al jaren niets meer doorgedraaid en volle koelhuizen zijn er niet.Het tij gaat keren 100 % zeker en sneller als iedereen denkt!

 • no-profile-image

  Harry

  Wie kan de link geven/plaatsen naar de bron van dit rapport van de EC?

 • no-profile-image

  timmerman

  De grenzen dichttimmeren en de quota behouden. Zo niet dan gaan we allemaal naar de verdoemenis en worden we de nieuwe slaven van Europa.

 • no-profile-image

  ?

  Als ze het voorspellen dan weten ze het blijkbaar. Dan moet toch op zijn minst een discussie op gang komen of ze dit wel willen, want dan breekt echt de pleuris uit in boerenland. Vooral in het buitenland zijn boeren wat radicaler als het om zulke dingen gaat. Althans, dat hoop ik. Dit pikt toch geen enkele beroepsgroep!

 • no-profile-image

  Demeter

  Minder ambtenaren minder subsidies.
  Ieder voordeel heb zijn nadeel.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  De melkveesector ligt aan het Brusselse infuus maar wanneer dit stopt dan MOET de melkveehouderij drastich veranderen anders valt het overgrote deel af ondanks de waarschuwingen wil men niet inzien dat het al tien voor 12 is

 • no-profile-image

  gert

  Ik wordt echt boos als ik het artikel lees. 'tegelijkertijd verschuift de productie naar de meest concurrerende gebieden'. Ik ben fruitteler en heb de laatste 10 jaar met lede ogen kunnen constateren dat de EU ontzaggelijk veel geld pompte in de opbouw en ontwikkeling van fruitbedrijven in Oost-Europa. Er zijn soms 100% gesubsidieerde (laat dat maar aan die Polen over, die snappen het wel hoe dat moet) supergrote bedrijven ontstaan die nu dus te boek staan als meest concurrerend. Gaat ie lekker? De gevolgen in onze sector zijn nu reeds zichtbaar. We worden van de markt geschoven, we zullen op deze manier nooit concurrerend worden met die landen, zeker omdat bij ons de arbeidskosten nog hoger liggen. Wat ze gestimuleerd hebben is een ontzettende lage prijs en dat is in ieder geval gelukt. Van een grote instroom van seizoensarbeiders in het fruit zijn we over niet al te lange tijd ook af. Van het leed dat e.e.a. veroorzaakt lees ik nauwelijks wat. Het is echt vreselijk om hard te werken in een land dat vergeven is van controleurs en van regeltjes en op het einde van het jaar minder verdiend te hebben dan een minimumloner, sterker, in te moeten teren totdat je tot het bot toe uitgekleed bent. Als de EU constateert wat in het artikel staat, dan zou intern EU-beleid gericht moeten zijn op gelijke behandeling van individuele bedrijven, één systeem van wetgeving t.a.v. gbm-gebruik, mestwetgeving, lonen (in de brede zin), milieuwetgeving, transport, etc. Dan zullen we niet meer spreken van concurrerende gebieden, maar concurrerende bedrijven. Een stuk eerlijker en gezonder lijkt me.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Han. De kern is dat Neelie Smit Kroes in haar taak als commissaris van de Europese Mededinging het belang van de consument té centraal stelde. Haar beleid was te eenzijdig gericht. De gedachtengang achter haar opvatting was kennelijk dat de consumentenbeurs enigzins gevuld moest blijven zodat de economische trein op de rails kon blijven. Dit leidde tot streng beleid en afkeuring van fusies of blokvorming van de zijde van primaire producenten en zelfs tot stimulering van inkoopmacht van retailers en consumentenorganisatie's. Mevrouw Kroes had enkel oog voor de consumentenbelangen, terwijl Ciolos goed in de gaten heeft dat geen belangen meer te behartigen zijn als er geen producenten meer zijn. De verdeling van de marges in een keten zijn simpel te berekenen, evenals (her)verdeling van de kosten. En blijft er na herverdeling niets meer over, dan resten slechts twee opties; oftewel de consumentenprijs omhoog óf iedereen in de keten evenredig inleveren. En dat moet de doelstelling van Ciolos zijn of worden. Van onze Nma hoeft hij weinig steun te verwachten zolang supermarktvriend Kalbfleisch de scepter zwaait. Esther de Lange, en zeker Ger Koopmans als ex-melkveehouder, zouden de vinger op de zere plek moeten leggen, en een parlementair onderzoek moeten gelasten naar de handel en wandel van deze topman van de Nma, en voormalig huisadvocaat en commissaris van een supermarktketen. Zeker nu deze onder de verantwoording valt van CDA minister Maria van der Hoeven.

 • no-profile-image

  Han

  NVAF. Alles wat je als boeren wilt ondernemen om je situatie te verbeteren, kan alleen maar in >internationaal< verband. Doe je dit niet dan wordt je door de handel en politiek tegen elkaar uitgespeeld. Zover ik het kan bekijken, zijn de landbouw problemen mondiaal in grote lijnen gelijk. De oplossing moet dus ook in dezelfde richting gezocht worden. We zouden ons kunnen afvragen >welke maatschappelijke groepering< heeft het meeste belang bij BOEREN en hun producten en kunnn we met hun een vuist maken tegen de rest. De groep die de meeste belangen bij ons product heeft zijn de >Consumenten<. Dit is echt de grootste groep en dus ook de machtigste partner.

 • no-profile-image

  Cees Boogaart

  De boeren kunnen ook zelf zorgen dat hun inkomen op peil blijft of zelfs hoger wordt.
  Als je problemen hebt met de marges t.o.v. de supermarkten, dan begin je samen met je mede-boeren een (online) supermarkt zoals bv. bestelvers.nl. Op Tholen weet ik de boeren die aan huis verkopen, van aardappelen, groenten en zelfs vlees wel te vinden, hun prijzen zijn lager dan in de supermarkt en de kwaliteit is stukken beter.
  Ook op natuurgebied moeten de boeren niet lijdzaam toezien, tenslotte hebben we de natuur en landschap in Nederland
  al eeuwenlang te danken aan de boeren en niet aan de groene maffia. Dus sta voor je eigen zaak en laat het niet over aan partijen als CDA die zeggen dat ze voor jou bezig zijn, maar wel goede landbouwgrond onder water laten zetten zoals in de Hedwigepolder, Tiengemeten en andere plaatsen in Nederland. Natuur is mooi als je de natuur zijn gang laat gaan en die doet wat elk zinnig mens ook doet, namelijk inpolderen.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.