Home

Achtergrond 261 x bekeken

Britse aardappelprijzen onder druk door aanbod

De Britse aardappelprijzen staan onder druk doordat er ruim voldoende aanbod is om aan de vraag te voldoen.

De algemene notering van het Britse aardappelschap Potato Council (BPC) daalde vorig week met ruim 2 euro naar 124 euro per ton. De spotprijs zakte zo’n € 5,30 in naar € 96,87.

"De markt blijft moeilijk, volgens sommigen is het zelfs de moeilijkste markt in vele jaren", noteert de Potato Council. Door ruim voldoende aanbod aan contractaardappelen is er weinig vraag op de vrije markt. Sommige verpakkers werken al minder uren en voeren alleen bestaande orders uit.

Omdat het plantseizoen door het slechte weer vertraging oploopt, denkt het schap dat er uiteindelijk nog wel afzetmogelijkheden kunnen ontstaan. In totaal zit nu 730 hectare in de grond, vergeleken bij 1.200 hectare eind februari 2009.

De Britse voorraad aardappelen lag eind januari op 2,945 miljoen ton. Dat is bijna 13 procent meer dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Toen lag nog 2,6 miljoen ton aardappelen in opslag. Volgens het BPC is het de grootste voorraad aardappelen sinds 2003.

De gemiddelde voorraad aardappelen eind januari, berekend over de oogstjaren 2003 tot en met 2008, bedraagt 2,42 miljoen ton. Dit jaar ligt dat ruim 500.000 ton hoger. In zowel 2006 als 2007 schommelde de voorraad rond deze tijd van het jaar rond de 2,2 miljoen ton.
Het verbruik tot eind januari is opgelopen tot 2,621 miljoen ton aardappelen. Dat is volgens de Potato Council een toename met 1,7 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.