Home

Achtergrond 293 x bekeken 5 reacties

Brazilië daagt VS uit met verse importtarieven

Brazilië verhoogt vanaf april de importtarieven voor een veelheid aan Amerikaanse producten waaronder schoonheidsproducten en katoen.

De importbelasting op katoen wordt verhoogd van 8 tot 35 procent tot 100 procent. Gevreesd wordt voor een handelsoorlog.

Het Braziliaanse plan lijkt te zijn ontworpen de VS maximale schade toe te brengen. Brazilië geldt als één van de grootste afnemers van schoonheidsproducten uit de VS en de importbelasting voor auto’s, waarvoor Brazilië ook een belangrijke markt is, wordt tevens verhoogd van 35 tot 50 procent.

Brazilië mag de VS via tariefverhoging tot 412 miljoen euro schade toebrengen nadat de WTO vorig jaar vaststelde dat de VS katoenboeren op oneigenlijke wijze steunt. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger stelt niettemin in een statement teleurgesteld te zijn in de Braziliaanse vergeldingsdrang.

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt open te staan voor een alternatieve deal, maar dan moet de VS met een voorstel komen dat specifiek misstanden op de katoenmarkt ten minste deels wegneemt of compenseert. De VS gelden als grootste exporteur van katoen ter wereld.

De National Cotton Council van de VS schrijft op haar website de maatregelen buitenproportioneel te vinden. "De katoenprijzen op de wereldmarkt zijn sinds 2005 met 50 procent gestegen. De Amerikaanse katoenproductie is 40 procent gedaald, terwijl productie in Brazilië, India en China is toegenomen."

De VS kan volgens WTO regels weinig directe actie ondernemen tegen Brazilië. Verwacht wordt dat de VS overweegt minder makkelijk strafbare non-tarifaire beperkingen op te leggen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Beetje te kortzichtig hans, want dan moeten de overige factoren ook gelijkwaardig zijn. Wel of geen genetische producten, gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest, beregening enz. Prima om alles vrij te laten maar dan ook gelijke uitgangsposities.

 • no-profile-image

  koetje

  De VS heeft sowieso altijd een groot woord over een vrije wereldhandel maar doet ook niets anders dan zijn eigen markten beschermen.Nog niet zo lang geleden deden ze dit ook door torenhoge import-tarieven te leggen op Chinees staal.

 • no-profile-image

  Teun

  Dat bedoel ik nou......een land als Brazilië laat straks niet meer met zich sollen......

 • no-profile-image

  Hans

  Waarom halen we niet wereldwijd alle importbeperkingen en exportstimuleringen weg, en is het landen alleen toegestaan hun eigen landbouw en voedsel/verwerkende industrie te beschermen zolang ze nog niet zelfvoorzienend zijn? Een landbouwsector, in welk land dan ook, hoeft toch niet beschermt te worden met subsidies en marktbescherming als ze netto exporterend is?? Met dit soort handels oorlogen schiet niemand iets op, Amerikanen niet en Brazilianen niet.

 • no-profile-image

  Hans

  Helemaal met je eens boer uit de polder, maar deze argumenten, die je nu noemt zijn ook geen ordinaire importbeperkingen, maar regels waar het product aan moet voldoen. Voldoet het product er niet aan, dan is het logisch dat het niet toegelaten wordt. Deze door Brasil opgelegde, door de WTO toegestane importtarieven, zijn ook niet goed voor de Braziliaanse burger, schoonheidsproducten en auto's worden er alleen maar duurder door. Maar een dergelijk conflict zou ook kunnen uitbreken tussen de EU en China, ik noem maar een dwarsstraat, en dan schiet ook de burgerbevolking er niets mee op.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.