Home

Achtergrond 173 x bekeken

Bos uit politiek, hij wil Cohen als opvolger

PvdA-leider Wouter Bos stapt uit de politiek.

Hij stelt zich niet kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA en is ook niet beschikbaar voor andere politieke functies, zei hij vrijdag.
Bos zei in een verklaring dat hij "ook andere verantwoordelijkheden heeft, met name als vader van een gezin van drie heel jonge kinderen. Ik wil meer tijd aan mijn gezin besteden'', aldus Bos.

Hij zei vrijdag dat hij al sinds 2007 overwoog zich terug te trekken en sindsdien met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen gesprekken voerde over zijn opvolging. Cohen zal zich kandideren en geeft daarover vrijdag een persconferentie.

Bos zei dat Cohen het leiderschap van de PvdA met een gerust hart neerlegt. "Cohen is de best mogelijke opvolger die wij in huis hebben. Bij hem is de partij in goede handen.'' Bos zei dat hij de fakkel overdraagt aan iemand in wie hij "veel vertrouwen'' heeft.

Bos zei ook dat het partijbestuur nog wel moet nog beslissen of Cohen inderdaad de lijsttrekker wordt. "Maar als je mij vraagt wie richting 9 juni de partij moet leiden, dan zeg ik: Job Cohen.'' Cohen is volgens Bos bij uitstek een leider. "Een premier die dit land nodig heeft in de komende jaren.''

Bos gaf aan dat hij de partij twaalf jaar heeft gediend en dat zijn politiek leven een "zware tol'' legt op zijn privéleven met hele jonge kinderen. "Als ik door zou gaan en premier zou worden, zie ik mijn eigen kinderen gewoon niet opgroeien. Dat is het mij niet waard.

Bos zei dat hij zijn besluit al voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart had genomen. Maar hij kon het zich niet veroorloven om "publiekelijk'' twijfel te laten bestaan over zijn leiderschap. Bos blijft partijleider tot het PvdA-congres op 25 april en hoopt "tussendoor'' alvast wat bij te slapen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.