Home

Achtergrond 357 x bekeken 3 reacties

'Bomen tegen verspreiding Q-koorts'

Er zijn aanwijzingen dat rijen bomen helpen om de verspreiding van de Q-koortsbacterie tegen te gaan.

Dat heeft huisarts Alphons Olde Loohuis uit Herpen (Noord-Brabant) gezegd in een tijdschrift van de Gezondheidsraad. De huisarts geldt als een van de ontdekkers van de Q-koorts in Nederland. Hij sloeg in 2007 alarm toen er in zijn praktijk plotseling veel gevallen van longontsteking waren.

”Als je op de kaart kijkt hoe de Q-koorts zich heeft verspreid, valt op dat een strook bos als een buffer gewerkt lijkt te hebben”, zegt hij in een interview in het blad Graadmeter.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt met name vrij bij het lammeren van geiten en schapen. Via de moederkoek en de mest komt de bacterie de stallen uit. In de open lucht kan de bacterie zich via de wind verspreiden tot op vijf kilometer rondom boerenbedrijven. De bomen zouden de bacterie tegenhouden.

De Q-koorts dook om onbekende redenen in 2007 plots op in Nederland. Volgens officiële cijfers zijn er sindsdien tien mensen aan overleden. Sommige mensen worden langdurig ernstig ziek van de bacterie, anderen hebben nergens last van.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  overeem

  Als dat de oplossing is dan onmiddelijk planten die bomen en ophouden met dit onzinnige beleid. Iedereen zit alleen maar op de geitenboeren te pikken terwijl het overal zit. Mensen worden nog ziek terwijl de geiten geruimd zijn, het lijkt me toch duidelijk dat er andere diersoorten ook een rol spelen in dit verhaal.

 • no-profile-image

  Riny

  Gewoon optijd de doeren inenten! Maar weer een onzin verhaal van bomen planten tegen Qkoorts! Onzin het lijkt wel 1april!

 • no-profile-image

  Martin

  Is er miljoenen uitgegeven om elke boer bij een bos weg te krijgen, komen we dood leuk met deze opmerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.