Home

Achtergrond 268 x bekeken

Bof waart rond onder studenten

Bij ruim honderd mensen in Nederland is sinds december bof vastgesteld.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag gemeld. De ziekte, die over het algemeen mild verloopt, waart vooral rond onder studenten in Leiden, Delft en Utrecht.

Bof komt in Nederland nauwelijks nog voor sinds de inenting ertegen in 1987 werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat gebeurde omdat jaarlijks enkele honderden kinderen in het ziekenhuis terechtkwamen met een hersenontsteking als gevolg van bof.

Bof wordt veroorzaakt door een virus en is erg besmettelijk. Besmetting vindt plaats door bijvoorbeeld hoesten of niezen. De symptomen zijn koorts, opgezwollen wangen door ontsteking van de oorspeekselklieren. De zwellingen nemen doorgaans na een week af en na twee weken zijn de meeste patiënten weer beter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.