Home

Achtergrond 281 x bekeken 1 reactie

Boervriendelijke actie lastig

Een zuivelstaking met een boervriendelijk karakter.

Het klinkt als een sympathiek idee van de vakbonden, dat in de praktijk zo goed als onmogelijk is te verwezenlijken.

Het is begrijpelijk en in zekere zin ook niet verkeerd bedacht dat de werknemers in de zuivelsector hun geschil met de werkgevers zo willen uitvechten dat de melkveehouder er niet door wordt getroffen. In het verleden zijn zuivelstakingen wel eens uitgelopen op confrontaties met kwaaie boeren. Dat willen de bonden graag voorkomen. En terecht. Geen tweefrontenoorlog en geen handtastelijkheden tussen werknemers en melkveehouders. Confrontaties met boeren kunnen op twee manieren slecht uitpakken voor de stakers. Druk van boeren kan stakingen bemoeilijken en een weigering om melk te verwerken kan slecht vallen bij het grote publiek.

Door melk niet besmet te verklaren en niet alle vestigingen van zuivelbedrijven te blokkeren, kan de melk toch worden verwerkt menen de vakbonden. Toch is dat geen echte oplossing. Boeren hechten niet alleen aan een ongestoorde verwerking van de melk, maar ook zien ze de resultaten van hun fabrieken niet graag bedreigd door acties en looneisen van de vakbonden. Kortom: boervriendelijke acties zijn mooi bedacht, maar werken waarschijnlijk niet.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Misschien is het tijd voor een herorientatie van de cooperatieve vorm nodig. Waarom geen gezamelijke cooperatie van boeren en medewerkers? Zijn de medewerkers van hoog tot laag afhankelijk van het eindresultaat dan worden de CAO eisen waardeloos. Ik stel me een vorm voor waarbij de melk een prijs opbrengt die overeenkomt met collega verwerkers. De lonen zijn een voorschot net als de melkprijs, DUS aan de lage kant einde jaar winst verdeling. Om nu te vragen om loonsverhoging in een tijd van >arbeid overschot< is verhoging in een vrije markt niet te verdedigen. Arbeid is perslot een vrije handels waar.

Of registreer je om te kunnen reageren.