Home

Achtergrond 222 x bekeken

Boeren leggen beslag op eigendom Zimbabwe

De Zuid-Afrikaanse burgerrechtenbeweging Afriforum heeft namens Zimbabwaanse boeren beslag laten leggen op een gebouw in Kaapstad dat eigendom is van de Zimbabwaanse regering.

Dat bericht het Zuid-Afrikaanse dagblad Business Report. De actie is de eerste in een reeks van civiele sancties tegen het regime van president Robert Mugabe, aldus Afriforum.

De organisatie komt op voor blanke boeren die door de regering van Zimbabwe van hun bedrijven zijn gejaagd. Een tribunaal van landen in het zuiden van Afrika oordeelde in november 2008 dat de onteigeningen ”racistisch en onwettig’ waren. Mugabe lapte die uitspraak aan zijn laars, maar het hooggerechtshof in Pretoria heeft de uitspraak in februari bindend verklaard in Zuid-Afrika. Boeren kunnen daar beslag laten leggen op bezittingen van Zimbabwe bij wijze van compensatie.

Het gebouw in Kaapstad (met een geschatte waarde van 250.000 euro) is het eerste van vier Zimbabwaanse vastgoedobjecten die Afriforum op het oog heeft. Volgens advocaat Willie Spies is het gebaar vooral symbolisch. ”We willen laten zien dat we gerechtelijke uitspraken tegen de Zimbabwaanse regering kunnen laten gelden in Zuid-Afrika.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.