Home

Achtergrond 348 x bekeken 58 reacties

'Boeren Midden-IJsselmonde moeten aanpassen of verdwijnen'

Agrarische bedrijven op Midden-IJsselmonde (Zuid-Holland) moeten verdwijnen of zich aanpassen.

Voortzetting van het agrarisch bedrijf verhoudt zich niet met de hoofdfunctie natuur. Dat schrijft minister Camiel Eurlings (Waterstaat) aan de Kamer. Boeren kunnen wel een rol krijgen bij natuurbeheer.

De provincie voert verkennende gesprekken met enkele boeren. De geplande natuur op Midden-IJsselmonde is compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte, en staat vastgelegd in besluiten die een vorig kabinet-Balkenende al heeft genomen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dierenvriend

  waarom zou het C.D.A.zetels verloren hebben ???? ze kunnen zo niet doorgaan .

 • no-profile-image

  willem

  weg met Eurlings

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Zou je ook zo reageren als het om jouw bedrijf ging, Piet? Voor jou is dit Verweggistan.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Spotvogel,De gemiddelde boer heeft OOK al dertig jaar geroepen dat dit "natuur"beleid van geen kant klopt,maar daar werd OOK niet naar geluisterd

 • no-profile-image

  carel de bruijn

  Weg met Eurlings! En weg met het CDA!

 • no-profile-image

  boerinneke

  Mijn man wil zich wel aanpassen. Werken van 9 tot 4 en vrij in het weekend en de nodige snipperdagen en met mij 5 of 6 keer per jaar op vakantie. Voordeel meer werkgelegenheid en weer veel animo voor het echte boeren leven.

 • no-profile-image

  lol

  Aanpassen of oprotten, machtig mooi beleid

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Piet, Er gebeuren in dit land dingen te te krankzinnig zijn voor woorden. Al jarenlang horen we over stijgende zeespiegels en dat heeft de gemeenschap al miljarden guldens en later euro's aan dijkverhogingen en kustversterkingen gekost. Een nieuwe Maasvlakte en ook de bouw van IJburg en verdere plannen voor woningbouw in het Markermeer staan haaks op die voorspelde zeespiegelstijging. Het laat onverlet dat het te zot voor woorden is om compensatie voor uitbreiding in zee te zoeken op IJsselmonde. Maar het past wel prima in het plan om zo snel mogelijk zoveel mogelijk boeren weg te saneren!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  John, dan moet je er ook maar even niet aan denken wat indertijd die Brinkhorst stond te brallen over boeren. Ook dit viel blijkbaar niet onder de categerie haatzaaien.

 • no-profile-image

  S. Flipse

  Blijf met je tengels van de boeren en hun land af en laat het gebied Middel-IJsselmonde in stand. Laat de bewoners van het gebied zelf bepalen waar hun voorkeur naar uit gaat en laat de volksvertegenwoordigers dat nu eens respecteren! Anders zit je er niet voor het volk, maar puur voor je eigen gewin en dat kunnen we missen als kiespijn!!

 • no-profile-image

  Jophan

  Ik denk dat de boeren zich alleen kunnen en willen aanpassen als men ze een goede beloning geeft voor natuurbeheer!
  Natuurbeheer is een mooi product. Maar vaak worden natuurvergoedingen na een aantal jaren verlaagd. Die vergoeding zal ook op lange termijn stabiel moeten zijn.
  Boeren kunnen gegarandeerd een goede natuurbeheerder zijn. Al zullen instanties zoals Staatsbosbeheer het tegendeel roepen.
  De boeren zullen het met een eerlijke beloning zelfs goedkoper zijn als Staatsbosbeheer!

 • no-profile-image

  zeeuwse boer

  cda de partij bij uitstek voor ontpolderen.

 • no-profile-image

  Leen Vreugdenhil

  Niet alleen bij het CDA ontmoet je lieden met selectieve betrokkenheid, argumentatieve willekeur en een dubbele moraal. Het CDA kenmerkt zich in ieder geval wel door een groot contrast tussen de beginselen van de partij en de uitvoering hiervan door de verantwoordelijke politici.

 • no-profile-image

  Realist

  Hoe kon de economischecrisis uitblijven!
  Heel veel geld over de balk smijten voor veel onkruid! Eurlings moet maar een toontje lager zingen, schandalig. Diegene die hard werken voor de maatschappij zo behandelen is onchristelijk, zelfs beestachtig. Nederland is een klein land waar elk stukje grond goed benut moet worden. Anders is het onbetaalbaar, richt maar en school op voor heropvoeding en bezinning!

 • no-profile-image

  cor

  Hé Willem, Camieleke is al opgerot hoor. Nou de rest van het CDA nog!

 • no-profile-image

  gert

  Weer een dictator en boerenhater uit het CDA

 • no-profile-image

  gerrie

  Het wordt eens tijd dat ze van Camiel een pyloon maken of dat hij met zijn pyloon achter de vrouwtjes aan gaat huppelen.

 • no-profile-image

  John

  Als ik deze uitdrukking(aanpassen of verdwijnen) hardop zeg tijdens een debat over het drama van de integratie van allochtonen weet ik zeker dat er wel iemand is die mij aanklaagt wegens bv. haatzaaien, discriminatie ,of iets anders wat er verzonnen kan worden.
  Maar een minister meent het zich te kunnen veroorloven als het over Nederlandse boeren gaat.
  Hoe triest!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  @ LTO-hater (wat een naam), ik vind compensatie grote onzin, maar als ik als belastingbetaler moet kiezen tussen een boer en een halve wereldhaven wordt het niet de boer die blijft. Beter is natuurlijk om te een hoekje land in Siberie braak te laten liggen. Kost niks en er blijft evenveel 'natuur'.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dierenvriend, laten we maar hopen dat het CDA wél zo doorgaat. Dan kan het binnenkort zélf door de Rendac worden afgevoerd!

 • no-profile-image

  herkauwer

  LTO-hater, even googelen op 'Mainport IJsselmonde'. Dan vindt je alle info, bijv. in KST 132865! Dank voor de reactie Gerrit van Schieveen. Er zou ruimte moeten blijven voor agrarische bedrijvigheid, las ik in die kamerstukken. Midden in een natuurontwikkelinggebied met receatieve functie? Dat zal me wat worden!

 • no-profile-image

  zwalker

  Zo is het haatzaaimachine. Na CDA en VVD ook nooit meer D66 op LNV. Trouwens: LNV? Weg ermee!

 • no-profile-image

  kees d'hont

  Toen wij uit Rrrotterdam vertrokken, met de Edam een ouwe schuit, met Balkenende in de midscheeps, en rattendrollen in 't vooruit, toen hadden wij een kleine Wouter, als ketelbink bij ons aan boord, nét voor de eerste keer gekozen, en nooit van CDA gehoord, die voor zijn moeder op de kade, voor Abutaleb op 't stadhuis, zich richtte dan tot gans de natie, en waarschuwde voor de Zeeuwse luis!!!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Zelf ben ik niet zo van de compensatie enzo, tenzij je dat ergens in Verweggistan doet. Maar het is wel zo dat die boeren maar een paar gruipstuivers opleveren en de Maasvlakte veel en veel meer in de laatje van de schatkist brengt.

 • no-profile-image

  Cornelis

  Wat toch weer een ongelofelijke onzin.
  Hoe noemt men een kleuterschool in Den Haag, juist, binnenhof!!!!!
  Geld verspilling op helemaal niks af, net als het besluit Hedwigepolder en bijv wieringerrandmeer. En niemand is er bij gebaat, helemaal niemand. Alleen de bedenker heeft het idee zijn ego gestreeld te zijn en in de geschiedenisboeken te gaan.
  Tijd voor een pak ransel aldaar!!

 • no-profile-image

  rinus krammers

  Weg met het CDA!

 • no-profile-image

  Leen Vreugdenhil

  Problemen bij het vinden van het concept-evaluatierapport inzake het Gebiedsontwikkelingsplan De Bonnen? Zoek bij het Staten Informatie Systeem van de provincie Zuid-Holland naar de vergaderstukken van de commissie Groen, Water en Milieu d.d. 17 juni 2009. Kijk ook op www.debonnen.nl bij het hoofdstuk "gebiedsvisie" en maak kennis met de betrouwbaarheid van de overheid. Op kijk op http://leen-vreugdenhil.hyves.nl/ bij de fotorubrieken "rampen", "narigheid" en "ellende".

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dat is de normloze banaliteit van het CDA beste John. Dit grofvuil heeft zich nog nooit aan Waarachtige Waarden als Respect en Deugdzaamheid kunnen conformeren en dus zou zo'n politiek monstrum ten spoedigste met wortel en tak moeten verdwijnen. Zou de spreekwoordelijke verbrandingscapaciteit van de AVR toereikend zijn? Dan kunnen die minister en zijn politiek gepeupel meteen de veroorl-oven in!

 • no-profile-image

  gerrit van schieveen

  Natuurlijk heeft Midden- IJsselmonde niks met die nieuwe Maasvlakte te maken. Ze willen hier een Main Port vestigen en 600 bunder natuurontwikkelinggebied met recreatiefunctie aanleggen. Dat wordt dus: nieuwe natuur, grote grazers, massa's broedende ganzen en distel en brandnetelwoestijnen. Ben ik daar blij mee? Dacht het niet!

 • no-profile-image

  henk

  Het CDA moet oprotten!

 • no-profile-image

  Zet 'm

  Maar gelukkig hebben we nog de LTO. Die zal hier zeker dwars voor gaan liggen.

 • no-profile-image

  Drent

  "compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte."
  Ja en wie word er mee "gecompenseerd" dan? Moeten de boeren de boel compenseren vanwege die maasvlakte?

  Ik zie de logica niet, maar wat ik wel weet is dat ik noooit meer op CDA ga stemmen, een partij zonder koers van landverraders en dictators.
  Fileproblemen? "Een kastje met GPS van (geschat) 4 miljard."

  Oorlog voeren in Afghanistan, zodat Balkenende's familie (Tenaris) daar wat olieleidingen kan leggen.
  "Ik hou het volk wel dom" zei Balkenende.

 • no-profile-image

  Zeus

  De Maasvlakte is een stuk zee, dat door opspuiten van zand uit de zee op de zee is gewonnen. Nu is het land en moet gaan dienen als industrieterrein voor grootschalige industrie. Maar compensatie vindt toch al plaats langs de kust en van de eilanden aan de waddenzee. Jaarlijks leveren daar land in omdat de zee niet te temperen is. Maar nee, in Den Haag bekommeren ze zich wel om de natuur maar niet om de sociaal en economische redenen. Dus landinwaarts compenseren het verlies aan Noordzee.
  Volstrekte waanzin voor een normaal mens. Zelfs voor een normaal mens als Barroso.
  Het CDA verdient een afstraffer in juni 2010. Natura 2000, de ontpoldering en de blokkering van de ondernemer om snel in te spelen op veranderende omstandigheden door de overmaat aan regelgeving. Bovendien het toelaten van exorbitante beloningen onder de managers in loondienst die tot kostprijsverhogingen leiden van bank- en verzekeringsprodukten, overheidsapparaat, zorg, onderwijs, waterschap, woningbouwcoöperaties etc...
  Nee, het moet anders. En als het CDA niet duidelijker wordt hoe ze het anders wil gaan doen vanaf juni 2010 dan verdient het niet om op gestemd te worden.

 • no-profile-image

  zwalker

  WEG MET HET CDA!

 • no-profile-image

  Northwest

  Toen wij nederland verlieten was het nog enigsinds een democratie, tegenwoordig begint het steeds meer op een dictatuur te lijken.

 • no-profile-image

  Pieter Meijer

  En dit is nou precies het probleem.
  Waar blijft de boerenleider? We laten met ons sollen..

 • no-profile-image

  spotvogel

  Kritische en Verbaasde Lezer, Wij weten dat. Nu is het zaak dat heel ons land, volk en schatkist te weten komen hoe er met onze gemeenschappelijke belangen, financieële middelen en eigendommen wordt omgegaan. Dan mag, wat mij betreft, de revolutie uitbreken!

 • no-profile-image

  dolfijn

  Dat wordt afreageren op 9 juni.

 • no-profile-image

  Adjan Vos

  Hoezo crisis? Een besluit 10 jaar geleden genomen. De gehele lokale bevolking wil niets weten van transformatie naar verpaupering, de pest , de geeuwhonger en het volgen van procedures. Het rijk wil hier andere vogeltjes en vooral meer mugjes laten vliegen. Kosten? 300 miljoen, met het vooruitzicht op beheer door de overheid. crisis? ik dacht meer de gouden eeuw!

 • no-profile-image

  Leen Vreugdenhil

  Lees het concept-evaluatierapport van de Stichting de Bonnen op http://www.zuid-holland.nl/staten_informatie_systeem/Statencommissies/Statencommissie_Groen,_Water_en_Milieu_(GWM)/2009/17_juni_2009/apps_sis-single.htm?llpos=126706171&llvol=-2000 en men leert het gedrag van de overheid kennen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Kun je nagaan wat het zou kosten als ze die "natuur" eens werkelijk gingen onderhouden natuurboer! Wat ze nu doen is alleen nog maar onkruidvelden creëren, dit kan nooit veel kosten.

 • no-profile-image

  winfried van Campen

  De gesel van het CDA trekt over ons gefolterde Ijsselmonde!

 • no-profile-image

  krelis crommeling

  Godzijdank gaat dat stuk oud vuil van een Van Geel ook bij het GFT. Het zal je compost maar wezen. Weg met hele CDA, weg met de duiivel!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Natuurboer, ik werkte vanaf 1972 bij LNV in het Ecologische Natuurbeheer en ik heb van meet af aan (dat begon eind jaren '80) gezegd, geroepen en geschreeuwd dat iedere cent die in
  natuurontwikkeling en nieuwe natuur wordt geinvesteerd, duizenden guldens en later euro's schade zou gaan opleveren. Maar nét als in deze fora wilde er niemand luisteren. Intussen is het Nederlandse Natuurbeheer volkomen failliet. Alleen beseft de politiek dat nog altijd niet!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Balkenende is persistent! Veel gevaarlijker nog als minister president!

 • no-profile-image

  Beishuizen

  Beste Camiel,

  Uw schrijven aan de Kamer getuigd nog steeds van hetzelfde regenten gedrag, waardoor uw partij zetels blijft verliezen.
  Een besluit van meer dan tien jaar terug, zonder financiële crisis en voedselcrisis, kan en mag niet meer van toepassing zijn. Voor de goede orde, de aanleg van de Tweede Maasvlakte staat ook voor de inwoners van dit gebied niet ter discussie.

  Compensatie van de Tweede Maasvlakte dient volgens Brussel te gebeuren in het zelfde eco-systeem als waar de activiteit plaats vindt. Als oud- europarlementariër moet u dat weten.
  Als dit dus volgens u ook compensatie is van de Tweede Maasvlakte, dan moet de prijs er dan ook naar zijn, namelijk complexwaarde. In verhouding van de kosten van aanleg van de Maasvlakte praat je dan over een marginale prijsverhoging voor dit industriegebied.
  Verder is het niet meer van deze tijd dat de boeren een "natuur"prijs krijgen voor hun grond en dat de grond daarna om niet aan een TBO wordt geschonken. Ook daarvan weet u dat dit niet mag van Brussel.
  Kortom, een aardig staaltje van volksverlakkerij richting de Kamer.

  Beishuizen

 • no-profile-image

  willem

  Nog een paar van zulke onzinnige oneliners dan mag je mischien nog voor de verkiezingen het stokje van Jan Peter over nemen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Jophan, het gaat er niet om wie de beste natuurbeheerder is, het gaat erom dat ze die grond in handen krijgen.

 • no-profile-image

  a hamstra

  boeren opruimen voor natuur, goed rentmeesterschap, of farizees met hoogmoed.

 • no-profile-image

  wout van ruimingen

  En dat beslist een Limburgse CDA minister van Waterstaat? Gekker mot 't niet worden!

 • no-profile-image

  Leen Vreugdenhil

  Op http://www.debonnen.nl/ is bij het hoofdstuk "gebiedsvisie" te lezen hoe de boeren zich bij een integraal gebiedsontwikkelingsproces hebben aangepast en alsnog in de steek werden gelaten door een CDA-voorzitter van de deelgemeente Hoek van Holland en een CDA-wethouder van de gemeente Rotterdam.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Spotvogel, de politiek hoeft dat ook niet te beseffen. Die natuur interesseert ze geen bal. Ze hebben in Europa afgesproken dat ze een flink deel van de landbouw in Nederland op zouden ruimen. In ruil daarvoor zouden wij vervoers- recreatie en kennisland worden. Die gronden claimen ze alleen voor natuur omdat ze als de dood zijn dat de grondprijzen gaan kelderen, dan hebben ze nl pas echt een probleem. Om het goedkoop te houden, plempen ze die gebieden vol met die grote grazers.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Kijk, dan is dat de reden en wordt die zgn. compensatie als drogreden gebruikt.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Piet, die halve wereldhaven komt er toch wel, of er nu gecompenseerd wordt of niet. Deze 2 zaken hebben helemaal niets met elkaar te maken.

 • no-profile-image

  piet

  WEG MET HET CDA!

 • no-profile-image

  natuurboer

  Ons regionaal dagblad de Leeuwarder Courant meldt vandaag, met koeien van letters op de voorpagina, dat de kosten voor natuurbeheer de pan uitreizen. Er is al een tekort van € 2,5 miljard en dat wordt waarschijnlijk € 5 miljard. Ze weten in de Tweede Kamer niet eens hoeveel het tekort is. Ik moet dan ook nog zien of de voorgenomen plannen , o.a, EHS, bedrijfsverplaatsingen en inrichten natuur, nog uitvoerbaar zijn.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte gaat er natuur verloren die is ontstaan bij Slag Dobbbelsteen, de Slufter en het Brielse Gat. Hoewel het natuurlijk nergens op slaat wil men die natuur compenseren op IJsselmonde. We praten dan qua natuur absoluut over niks, maar er zijn daar wel wat boeren weg te saneren. Nét zoals een paar jaar terug op Tiengemeten, een kilometer of tien zuidelijker. Zo wordt door het CDA-LNV dus de regionale meerjarige saneringsnorm gehaald! En die moet in 2015 landelijk worden afgerond!

 • no-profile-image

  herkauwer

  De betrouwbaarheid van onze overheid Leen? Daarover hoeven geen dossiers ingezien te worden. Balkenende en zijn confessionele horden maakten dit land tot een moreel en ethisch uitgebeende dictatuur. Tot op de huidge dag weigert de man die ons land in een onwettige oorlog betrok het om daarvoor verantwoording af te leggen. Hij maakt het Nederlanderschap te schand. Hij,......en zijn duivelse CDA!

Laad alle reacties (54)

Of registreer je om te kunnen reageren.