Home

Achtergrond 888 x bekeken 1 reactie

Betaal voor koe in de wei

De trend is opstallen. voor het goede imago is een stevige weidepremie nodig.

Vorige week liet melkveehouder Jan Duindam zijn koeien voor het oog van de camera’s de wei in. Het was een Wakker Dier-actie die landelijk werd uitgeserveerd. Straks op 7 april is er een evenement van Cono Kaasmakers en er zijn ook lokale initiatieven die het begin van de weideperiode feestelijk inluiden. Ze verdringen de traditionele lammetjesvoorjaarsfoto’s in de kranten. Koeien komen er op een mooie manier mee in de publiciteit. Mooie, vrolijke plaatjes, passend bij wat de burger al weet.

Dit nieuwe voorjaarsritueel moet gekoesterd worden en ingebed in een brede, voortdurende imagocampagne voor de zuivelsector.
De koe in de wei is bij het grote publiek de eerste associatie bij de melkveehouderij. Laat dat zo blijven. Dat het niet over koeien ging in het Noord-Brabantse megastallendebat en de daaruit voorvloeiende maatregelen van de provincie, komt door het andere imago. Melkveehouderij is géén intensieve veehouderij.

Of dat zonder ingrijpen zo blijft, is de vraag. Er is onmiskenbaar een trend naar minder koeien in de wei. De opschaling die in de Nederlandse melkveehouderij gaande is, gaat onmiskenbaar gepaard met argumenten voor méér jaarrond opstallen: meer controle op voeding, meer controle over de mest, grote veestapels dus relatief kleine huiskavels, de stormachtige opmars van de melkrobot en een vlakkere arbeidsfilm.

Meer koeien zullen binnen blijven. En hoe koevriendelijker die nieuwe grote stallen ook zijn, imagotechnisch halen ze het niet bij weidegang.

Om de melkveehouderij weg te houden bij intensieve veehouderij is ingrijpen nodig. Een prikkel tot weidegang is geld. Bij Cono Kaasmakers lopen meer koeien buiten dan gemiddeld in Nederland. Waarom? Cono geeft een halve cent per liter weidepremie.
Voor het melkveehouderij-imago zou het goed zijn als zo’n substantiële weidepremie breder werd toegepast. Iets meer voor weidemelk, iets minder voor stalmelk.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Leo. Bij weidegang is een maximum aan het aantal dieren. Bij meer dieren wordt immers de loop afstand naar de verafgelegen weide te groot. Stel dit aantal bepaald het maximum aantal voor een diervriendelijke melkveehouderij. is alle discussie over wat is MEGA van de baan. koppelen we dit aan weide zuivel voor lokale afzet met een Fair Milch prijs zijn we van veel ellende verlost en kan de boer de keuze maken veel koeien voor wereld prijzen of bv. max. 150 koeien met een goede melk prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.