Home

Achtergrond 238 x bekeken 3 reacties

BASF ziet af van nieuwe proefvelden gen-aardappel

BASF ziet voor dit jaar af van de uitbreiding van veldproeven met genetisch veranderde aardappelsoorten.

Het bedrijf heeft de vergunningaanvraag voor een veldproef in het Gelderse Andelst ingetrokken.

Dat heeft het ministerie van Vrom gemeld. De aanvraag van BASF betreft een proef met aardappelen die resistent gemaakt zijn tegen phytophthora en een proef met aardappelen met een veranderde zetmeelsamenstelling. De intrekking betreft twee proeflocaties in Gelderland.

Het bedrijf heeft eerder aanvragen ingediend voor soortgelijke proeven in het noorden van het land. Daar heeft de Raad van State (RvS) een streep door gezet nadat Greenpeace bezwaar maakte. Het besluit van de RvS betekent dat BASF de gehele vergunningprocedure opnieuw moet doorlopen.

Een woordvoerder van BASF zegt dat de aanvraag voor de locaties in Gelderland is ingetrokken omdat de nieuwe aanvraag gebaseerd was op de (afgewezen) vergunningen die eerder in het noorden waren aangevraagd.

BASF zegt nog geen beslissing te hebben genomen over nieuwe veldproeven. Volgens de woordvoerder bekijkt het bedrijf of het voor de commerciële toelating van de gewassen nodig is om in 2011 nieuwe veldproeven te doen, naast de al toegelaten proeven.

Vandaag is in Den Haag een bezwarenzitting gehouden over de vergunning voor Avebe voor het telen van aardappelen met een verlaagd amylosegehalte op proefvelden. Tegen de Avebe-proef is bezwaar gemaakt door onder meer de groep Gentechvrije Burgers.

De kritische burgers vinden dat de wijziging van een vergunning aan Avebe niet kan worden toegestaan omdat in de te testen aardappel een nieuw genconstruct is ingebouwd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  opa Timmermans

  Goed werk mevrouw Bos. Wat een inzet voor ons aller gezondheid! Zo wordt het leven van mijn kleinkinderen weer iets veiliger. Misschien kunnen ze nog heilzaam voedsel eten in hun leven ipv chemische brokken schadelijk gif.

 • no-profile-image

  Miep Bos, woordvoerster Gentechvrije Burgers

  Ja en wij hadden ook bezwaarschriften gestuurd naar het ministerie vanwege de extra locaties voor gentechaardappelproefvelden van BASF. BASF had voor twee locaties slechts 1 en dezelfde kaart meegestuurd. Zo weet je niet waar wat ligt. De kaart voor de locatie van Wely ontbrak. Dit hebben wij gesignaleerd en wij hoorden vrijdag dat de hoorzitting hierover niet doorging.

 • no-profile-image

  jan bakkers

  In Nederland staat de tijd weer even stil. Terwijl de rest van de wereld gewoon door gaat. Jammer dat er in ons landje zoveel conservative burgers wonen...

Of registreer je om te kunnen reageren.