Home

Achtergrond 305 x bekeken 2 reacties

Arla lyrisch over vestiging Nijkerk

De activiteiten van Arla Foods in de fabriek in Nijkerk zijn voor het Scandinavische zuivelconcern vanaf dag 1 een succes geweest.

Dat heeft het Scandinavische concern vandaag duidelijk gemaakt. Vorig jaar heeft de melkverwerker de fabriek van FrieslandCampina overgenomen. Het aandeel van de Nederlandse markt in de in 2009 gedraaide concernomzet is door de acquisitie volgens Arla daardoor gegroeid naar ruim 3 procent. Dat komt neer op een kleine 200 miljoen euro. "Onze nieuwe collega’s in Nederland hebben een fantastisch resultaat geleverd, dat duidelijk beter was dan onze interne prognose voor 2009", juicht vice-topman Tim Ørting Jørgensen van de internationale consumentenproductendivisie.

Ørting Jørgensen verwacht dat de positieve ontwikkeling zich in het lopende jaar zal voortzetten. "De combinatie van import uit Denemarken en Zweden en productie in Nederland levert flinke voordelen op." Arla verkoopt in Nederland diverse, in Scandinavische fabrieken gemaakte kaasmerken. In de fabriek in Nijkerk produceert het dagverse producten, onder meer onder het merk Friesche Vlag. Geleidelijk aan wordt daaraan wel een steeds sterkere Arla-kleur gegeven. In de loop van dit jaar introduceert Arla nog meer producten op de Nederlandse markt.
FrieslandCampina moest de fabriek in Nijkerk prijsgeven op last van de mededingingsautoriteit. De kartelbewakers stelden die voorwaarde in verband met de goedkeuring van de fusie van de twee voormalige concurrenten.

Nijkerk draait sinds mei 2009 mee in de boeken van Arla. In een volledig boekjaar zou het Nederlandse omzetaandeel derhalve 5 à 6 procent zijn geweest. Uitgaande daarvan blijft Nederland van alle andere Arla-kernmarkten één van de kleinere afnemers. Groot-Brittannië is de grootste markt met een omzetaandeel van ruim 26 procent, gevolgd door de thuismarkten Zweden en Denemarken met 20 procent en 18,6 procent. De cijfers voor de overige kernmarkten Duitsland, Finland en Polen zijn 6,5 procent, 5 en 0,5 procent.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Helaas moest Friesland-Campina dit bedrijf afstoten van Brussel,de politiek dicteert bij een fusie of overname

  • no-profile-image

    Boer met rekenmachine

    Geen probleem, geweldig nieuws is dit! Arla is een top onderneming, ik sluit niet uit dat ik over een paar jaar overstap van melkfabriek FrieslandCampina naar Arla Foods in Nijkerk!

Of registreer je om te kunnen reageren.