Home

Achtergrond 2880 x bekeken

Akkerbouwbedrijf in Flevoland

Akkerbouwer en eendenhouder Chris de Regt heeft een mooi bedrijf opgebouwd in Oostelijk Flevoland. Hij boert op beste grond en woont op een schitterende locatie vlakbij Ketelhaven.

Alleen de opvolger voor het bedrijf ontbreekt, dus wordt de boerderij verkocht. De boerderij is ruim 42 hectare en uitstekend verkaveld. De opbrengsten van akkerbouwgewassen op dit bedrijf zijn prima. Bij suikerbieten werd afgelopen jaar een opbrengst gehaald van 17,5 ton suiker per hectare. Bij aardappelen was dat circa 60 ton per hectare, bij uien 80 ton (af-land) en bij tarwe circa 10 ton per hectare, zegt De Regt. Ook de opbrengst van witlofpennen die hij tot voor kort teelde, was goed.

De basisvoorwaarden voor hoge opbrengsten zijn alom aanwezig op deze boerderij. "De grond is van uitstekende kwaliteit en is 24 tot 32 procent afslibbaar", aldus makelaarskantoor Leyten & Van der Linde. "Alle teelten zijn mogelijk." Een deel van de grond is gediepploegd en heeft een afslibbaarheidspercentage van 10-16 procent. Uitbreiding met naburige grond behoort tot de mogelijkheden, aldus makelaar Dick van der Linde.

De eendenschuur van 45 bij 22 meter is in 1991 gebouwd en goed voor de opfok van 12.000 eenden. Opvallend is dat dit een normale schuur is met een nokhoogte van circa 8 meter, de hoogte van de zijkanten is 4 meter. De stalinrichting is eenvoudig te verwijderen waardoor de schuur ook geschikt is voor andere doeleinden zoals een melkveebedrijf. Daarnaast is er nog een eendenopfokstal waarin de jonge eenden de eerste dagen na aankomst op het bedrijf verblijven. Naast de eendenstal staat een mestsilo van 750 kubieke meter. De eendenhouderij kent zoals de meeste sectoren in de land- en tuinbouw goede en slechte tijden. Omdat de voerprijzen zijn gedaald zijn de opbrengsten in deze sector verbeterd ten opzichte van enkele jaren geleden, aldus De Regt.

Behalve de eendenstallen is er op het bedrijf voldoende ruimte voor opslag van uien en aardappelen. De uien gaan in een loods van circa 450 vierkante meter. Deze is in 1994 gebouwd en behalve voor uien, in gebruik voor berging van machines. De rest van de machines staat in een kleinere wagenberging. Verder staat op dit bedrijf de voor Flevoland kenmerkende Domeinschuur. Deze is geheel geïsoleerd en in gebruik als aardappelbewaring.

De woning is in 1985 uitgebreid en heeft een ruime, lichte woonkamer met doorgang naar het terras. Daarnaast zijn er op de begane grond een woonkeuken, bijkeuken, badkamer en twee slaapkamers. Op de eerste verdieping zijn nog een badkamer en twee grote en een kleinere slaapkamer. De woning is voorzien van dubbel glas, de wanden en dak zijn goed geïsoleerd. Behalve het bedrijf van ruim 42 hectare is ook het bietenquotum van circa 78.500 kilo te koop. Dit akkerbouwbedrijf is ook uitermate geschikt voor het houden van vee, aldus Van der Linde.
De boerderij ligt circa 9 kilometer van Dronten en zo’n 12 kilometer van Kampen. Ketelhaven ligt circa 3 kilometer van het bedrijf.

Meer informatie: Dick van der Linde, Leyten  & Van der Linde, 0321 – 388 790 of 06 – 53 54 43 11, www.leyten-vdlinde.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.