Home

Achtergrond 255 x bekeken

Agrico optimistischer over pootgoedafzet

Pootaardappelhandelshuis Agrico verwacht een plusje in de hoeveelheid pootgoedexport op basis van navraag van omringende landen.

Collega HZPC is minder optimistisch. Het is al een poosje duidelijk dat Afrika en Azië flink meer aan Nederlandse poters hebben besteld. Deze positieve ontwikkeling wordt echter teniet gedaan door tegenvallende export naar Zuid-Europese landen.

"Lang leek het erop dat we op hetzelfde aantal uitgevoerde pootaardappelen, of iets minder, uitkwamen als vorig jaar", vertelt Jan van Hoogen, commercieel directeur bij Agrico. "Momenteel ziet het er echter iets beter uit dan we begin van het jaar dachten. Uitvoer naar Spanje, Italië en Portugal halen we nooit meer in. De consumptiemarkt trekt dankzij het late voorjaar toch goed bij. Dit leidt tot navraag in het pootgoed. Hierdoor is een plusje reëel."

Financieel manager Jan Hoogenboom van HZPC verwacht geen run op pootgoed. "Het zou mij gezien de prijsvorming van consumptieaardappelen verbazen als omringende landen, die grotendeels nog moeten worden beleverd, meer uitgangsmateriaal gaan bestellen. Ik denk niet dat de arealen groeien. Maar het is nog vroeg om hier met zekerheid iets over te zeggen."

De financieel manager geeft aan dat er meer evenwicht in de consumptiemarkt ontstaat als er in Zuid-Europa minder pootgoed de grond in gaat, zoals nu gebeurt. "Dan is er meer geld te verdienen in de consumptiesector."

Of registreer je om te kunnen reageren.