Home

Achtergrond 261 x bekeken

Administratie aspergeteler volgens rechtbank goed

De administratie van een aspergeteler geeft volgens de Rechtbank Breda een juiste en betrouwbare weergave van de werkelijkheid.

Een navorderingsaanslag wordt vernietigd.

Volgens de rechtbank geeft de aspergeteler een afdoende verklaring voor de verschillen tussen de gemiddelde aspergeopbrengst per ha van belanghebbende in Duitsland en de opbrengst per ha volgens de KWIN-norm.

Kort samengevat is de uitspraak van de Rechtbank Breda de volgende:

Belanghebbende (X) en zijn vrouw exploiteren in maatschapsverband een tuin- en landbouwbedrijf. Ze telen onder andere asperges op in Duitsland gepachte grond. In 2005 krijgt de FIOD ECD een verzoek om inlichtingen van haar Duitse collega’s over de verkoop van asperges door de maatschap aan een Duitse marktkoopman (Z). Naar aanleiding van het onderzoek dat vervolgens is ingesteld, stelt de inspecteur dat de maatschap asperges buiten de boekhouding om heeft verkocht aan Z. De inspecteur legt vervolgens een IB-navorderingsaanslag 2001 met boete op.

Rechtbank Breda beslist dat belanghebbende een afdoende verklaring heeft gegeven voor de verschillen tussen de gemiddelde aspergeopbrengst per ha van belanghebbende in Duitsland en de opbrengst per ha volgens de KWIN-norm. Volgens de rechtbank is er dan ook geen reden om van de door belanghebbende geadministreerde omzet af te wijken. Vervolgens stelt de rechtbank vast dat de administratie van Z niet door haar of de inspecteur is gecontroleerd, of te controleren is, terwijl dat met de administratie van belanghebbende wel is gebeurd. Volgens de rechtbank is dan aannemelijk dat de administratie van de maatschap een juiste en betrouwbare weergave geeft van de werkelijkheid. De rechtbank vernietigt de navorderingsaanslag en de boete.

Meer informatie:
Rechtbank Breda, EK, 26 februari 2010, nummer AWB 08/1174

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.