Home

Achtergrond 501 x bekeken 4 reacties

Aantal afgeleverde trekkers daalt 38 procent

In januari zijn in Nederland 161 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd.

Dat is bijna 40 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt de Federatie Agrotechniek. Dealers kiezen voor alternatieve en goedkopere financieringsvoorstellen.

Het aantal afgeleverde compacttrekkers gefactureerd aan dealers daalde eveneens, van 62 stuks in 2009 tot 41 stuks nu.
Sinds halverwege 2009 raken de orders op. John Deere-importeur Louis Nagel uit Nijmegen ging het jaar in met een halvering van de orderportefeuille. Normaal wordt in de winter als het werk voor akkerbouwers grotendeels stil ligt, het meeste verkocht.

Importeurs proberen vooral met aantrekkelijke financieringsvoorstellen de kleine groep overgebleven kopers te overreden hun product te kopen. Wie daarbij het meeste succes heeft, kan moeilijk worden vastgesteld omdat marktaandelen pas met een jaar vertraging worden bekendgemaakt.

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Fendt in januari de meeste landbouw- en smalspoortrekkers verkocht: 73 stuks. Een jaar eerder was het Duitse merk nog nummer twee na John Deere, dat de verkoop in januari 2009 zag dalen van 75 naar 54 machines.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert Kuiper

  Voor de duidelijkheid, 161 traktoren zijn er afgeleverd in Jan 2010. de 73 trekkers welke Fendt afgeleverd heeft zijn in Jan 2009 al afgeleverd. Wat er nu geleverd wordt kan pas over een jaar gepubliceerd worden. De indruk wordt gewekt dat Fendt van de 161 trekkers 73 geleverd heeft, dit is niet het geval. Deze 73 zijn een deel van 261 trekkers (totaal jan 2009). Jammer dat het systeem zo werkt dat er niet direct actuele cijfers gepubliceerd mogen worden. Hierdoor zou je beter kunnen zien welke invloed bv de introduktie van een nieuwe trekkerserie op de markt heeft. Wij zien dat momenteel duidelijk met onze Claas traktoren. De ARION 400 serie heeft voor ons al een groei van het marktaandeel gegeven van circa 30% sinds de introduktie.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  @Piet. Ik las net dat de machine handel in Brazilie is gestegen dankzij ondersteuning van de overheid. >gunstige krediet voorwaarden< China blijkt afstand te nemen van de Amerikaanse tekorten, die ze lange tijd wel hebben gedekt met obligatie leningen. Zou deze informatie geen bellen laten rinkelen in Den Haag en Brussel of zien ze geen uitweg??

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ja Han, zo zit de vork in de steel. Zonder Krediet staat alles stil !!!... Gevaarlijke situatie!!!... Veel economen verwachten ook dat de reeds groeiende ''zeepbel' groter zal worden en heftiger uiteen zal spatten. Vandaar ook de afwachtende houding van ondernemers en fabrikanten die op hun beurt weer problemen hebben met de banken. Dit is geen gezonde zaak !!!...

 • no-profile-image

  Han

  Dealers en importeurs moeten >goedkope financiering< regelen. Dit betekent dus dat de boeren niet instaat zijn hun vervanging te betalen. Zit hier niet iets fout?? is afschrijving niet uitgevonden om vervanging te financieren?? Moeten we uit dit artikel dan toch de conclusie trekken dat de machine fabrieken alleen omzet kunnen genereren als ze de machines op krediet verkopen? Hieruit blijkt dan dat de hele wereld economie bestaat dankzij het instituut KREDIET verschaffing en die kan op deze wijze alleen blijven bestaan door GELD te maken (inflatie).

Of registreer je om te kunnen reageren.